Terug naar het overzicht

Bouw & infra

Meubelmaker (scheeps) interieurbouwer

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent heel handig en vindt het leuk om met gereedschap en machines te werken! Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer maak je meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of specifiek voor schepen. Denk aan kasten, tafels, banken en bedden, maar ook aan complete keukens en kantoorinrichtingen. Je maakt de onderdelen in de werkplaats. Daarna monteer je ze op locatie bij de klant. In de werkplaats werk je zowel met handgereedschap, zoals een beitel en hamer als met computergestuurde machines. Schaven, lijmen, boren, er komen nogal wat handelingen en technieken kijken bij het bouwen van meubels en een interieur. Aan de hand van een werktekening maak je onderdelen precies op maat. Vaak maak je producten in een serie. Je werkt veel met hout, maar ook met andere materialen zoals plaatmateriaal, kunststof, glas en roestvrij staal. Jij kunt overal mee werken. In de door jou gemaakte meubels zie je een sterk staaltje vakmanschap terug!

Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je grotendeels zelfstandig onder toezicht van een ervaren kracht.

Baanperspectief
In de bouw is op het moment veel vraag naar personeel. Werkgevers hebben moeite om medewerkers te vinden. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren nog zo. De behoefte aan nieuwbouw is groot. Ook staat er veel onderhoud gepland. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer leer je hoe je meubels in elkaar zet. Je leert de materialen en lijmsoorten kennen. Ook leer je omgaan met (hand)gereedschappen en machines. Daarnaast ga je aan de slag met het bedenken en maken van constructies. Uiteraard leren we je hoe je hierbij veilig werkt.

Projectmatig werken
We brengen je in deze opleiding de kneepjes van het vak tijdens het werken aan projecten. In theorielessen leer je tekeningen en werkplanningen maken. Deze pas je vervolgens in de praktijk toe bij het maken van bijvoorbeeld een gereedschapskist.

Uitstroomrichting duidelijk na leerjaar 1
Alle studenten die kiezen voor de opleiding Meubelmaker starten in leerjaar 1 op hetzelfde niveau. Na het eerste leerjaar bepalen we met elkaar of je doorstroomt naar niveau 2, 3 of 4.

Vakken Vakken

In de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer volg je beroepsgerichte vakken. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Werken met conventionele machines
 • Werken met computergestuurde machines
 • Gereedschapskennis
 • Materialenkennis
 • Constructieleer
 • Tekenen
 • Bouwtechnische tekeningen lezen

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Verdieping in materialen
 • 2D/3D tekenen
 • Ontwerpen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals duurzaamheid, ondernemerschap of doorstromen naar een hoger niveau. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! Deze opleiding bieden we aan op onze dependance aan de Trompweg in Dordrecht. Een leeromgeving met alleen studenten van de opleidingen hout & meubel en bouw. Je krijgt les van een vaste groep docenten die je kennen. Heel kleinschalig en persoonlijk!
Leuk om te weten: op deze locatie betrekken we studenten bij het creëren van een positief schoolklimaat waarin studenten zich prettig en veilig voelen en goed kunnen leren.

Veilig leren in de praktijk
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Voor de praktijklessen hebben we op school een werkplaats, ingericht met alles wat je in dit vak nodig hebt. Je leert hier zowel vaardigheden voor ambachtelijk werk als voor het (veilig) besturen van de machines. Aan de hand van studieopdrachten en projecten leer je de fijne kneepjes van het vak. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
In het eerste jaar van de bol-opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer loop je aan het einde van het studiejaar 9 weken stage. Je werkt dan 4 dagen bij een erkend leerbedrijf en komt 1 dag naar school. In de vervolgjaren van deze opleiding loop je jaarlijks 18 weken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en je vindt het leuk om met hout, gereedschap en machines te werken. Onderdelen moeten exact op maat zijn. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig en geconcentreerd kunt werken. Ook kun je goed zelfstandig, in een team en onder begeleiding werken. Instructies en voorschriften neem je serieus en volg je op. Niet alleen om je eigen veiligheid en dat van je collega’s te garanderen, maar ook om kwaliteit te leveren en het milieu te sparen.

Dit vinden onze studenten

Meubels maken is gewoon heel leuk. Het moet goed en stevig zijn en ook mooi afgewerkt en origineel.

Melissa
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer kun je aan de slag in de meubelindustrie, bij (scheeps-)interieurbouwbedrijven, in de antiekrestauratie of in de standbouw.

Verschillen tussen werkgevers
In de meubelmakerij maak je meubels voor particulieren en bedrijven. Kleine bedrijven maken vaak unieke meubels. Werk je bij een interieurbouwbedrijf dan kunnen je werkzaamheden flink van elkaar verschillen. De ene keer maak je een balie of een keukentje, de andere keer sloop je een muur of plaats je voorzetwanden. In de scheepsinterieurbouw wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Je werkt hier meer met ronde vormen en gebruikt hiervoor kostbare houtsoorten zoals teak, mahonie of kersen.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Met een diploma Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer op zak kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Een opleiding die goed aansluit is: Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer (niveau 3).

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Startdatum: september

De bol-opleiding start o.v.b. van voldoende aanmeldingen.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Timmerman

Bouw, onderhoud en verbouw

Check opleiding

Constructiewerker

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.