Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Dienstverlening, profiel Medewerker Sport en Recreatie

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent actief, enthousiast en werkt graag met en voor mensen! Als medewerker sport en recreatie ondersteun je trainers en instructeurs op sportclubs of werk je bijvoorbeeld op een camping of vakantiepark, waar je gasten enthousiasmeert. Het werk van een medewerker sport en recreatie is heel veelzijdig: je bent een aanspreekpunt, laat jong en oud verantwoord bewegen, assisteert bij sport- en spelactiviteiten voor binnen en buiten én houdt toezicht. Een belangrijk deel van de werkzaamheden is dienstverlenend, zoals het schoonmaken van ruimtes, kantinewerkzaamheden, het gebruiksklaar maken van materiaal en het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Ook licht administratief werk hoort bij de functie.

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding Medewerker sport en recreatie is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit drie richtingen: Medewerker facilitaire dienstverlening, Helpende zorg en welzijn en Medewerker sport en recreatie. In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner. Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar flexibele medewerkers. Daarom besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.

Beroepsspecifieke lessen
Natuurlijk krijg je ook lessen die specifiek zijn gericht op het beroep medewerker sport en recreatie. Hierin leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan voor het vak. Onderwerpen die aan bod komen zijn: veiligheid en onderhoud, administratie, voeding en levensmiddelenbeheer, gezondheid in relatie tot sport en bewegen, sportieve en recreatieve activiteiten, EHBO en schoonmaken. Verder leer je contacten leggen en onderhouden en werkzaamheden plannen en organiseren. Daarnaast krijg je in twee periodes tenminste twee uur in de week sportlessen.

Vakken Vakken

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals Administratie, Communicatieve vaardigheden, Schoonmaken en inrichten, Voeding, Voorraadbeheer en Onderhoud en reparatie.

In het tweede jaar zijn de vakken gericht op het profiel Medewerker Sport & Recreatie. Je krijgt dan o.a. de vakken:

 • EHBO/ BLS
 • Gasten en deelnemers begeleiden
 • Sporten
 • Toezicht houden
 • Uitvoeren activiteiten
 • Kantinedienst
 • Engels

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Persoonlijk profileren

De keuze is aan jou!

Praktijkmiddag Praktijkmiddag

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkmiddag. Je gaat er dan op uit met een groep medestudenten om bijvoorbeeld een voetbalclub te runnen: de kantine draaiende houden, de kleedkamers schoonmaken en noem maar op. Een andere keer ga je met je klas naar een basisschool en houd je toezicht op het plein, of help je de conciërge of de leraar in de klas. Elke periode wissel je van organisatie. Zo kom je te weten wat je leuk vindt en waar je talenten liggen!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Een goede voorbereiding op het echte werk is belangrijk! Daar hebben we op school mooie praktijklokalen voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Dienstverlening loop je meerdere keren stage:

 • In het eerste jaar loop je 2 periodes 10 weken stage (2 dagen per week)
 • In het tweede jaar loop je het hele jaar door twee 2 dagen per week stage.

Tijdens je opleiding wissel je tussen verschillende stageplekken, waardoor je kennismaakt met allerlei bedrijven binnen de kinderopvang, ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Ben jij actief, gastvrij, verantwoordelijk, planmatig, betrokken en enthousiast? Werk je ook graag met en voor mensen? Met die dienstverlenende instelling pas jij helemaal bij dit beroep.

Dit vinden onze studenten

Het leukste aan dit beroep is mensen enthousiast maken. Je moet 200% kunnen geven.

Patrick
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Medewerker sport en recreatie op zak kun je aan de slag bij diverse organisaties. Zo kun je werken bij:

 • een sportaccommodatie (sporthal, zwembad, fitnesscentrum)
 • een (outdoor) sportvereniging
 • op een camping of bungalowpark

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Sportopleidingen van het CIOS zijn een logische vervolgstap, zoals Sport en Bewegingsleider. Maar ook andere opleidingen sluiten goed aan bij deze opleiding, zoals Onderwijsassistent of Sociaal Werker.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus.

Toelating Toelating

Heb jij …

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

Dienstverlening

Check opleiding

Helpende Zorg & Welzijn

Dienstverlening

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.