Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Dienstverlening, profiel Medewerker Facilitaire Dienstverlening

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij staat voor anderen klaar, bent graag praktisch bezig en houdt van afwisseling! Als medewerker facilitaire dienstverlening zorg jij ervoor dat iedereen binnen het bedrijf zijn of haar werk kan doen. Je bent een aanspreekpunt voor collega’s, assisteert bij het beheer van gebouwen, voert logistieke activiteiten uit, doet administratief werk en helpt mee in de catering. Ook zorg je ervoor dat vergaderruimtes netjes zijn en voer je kleine onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit. Het ontvangen en verwerken van inkomende post en goederen hoort ook bij je takenpakket. Door jouw ondersteuning blijft de organisatie draaien.

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit de richtingen: Medewerker facilitaire dienstverlening en Helpende zorg en welzijn. In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner. Op de arbeidsmarkt is steeds meer vraag naar flexibele medewerkers. Daarom besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.

Beroepsspecifieke lessen
Natuurlijk krijg je ook lessen die specifiek zijn gericht op het beroep medewerker facilitaire dienstverlening. Hierin leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan voor het vak. In deze functie heb je een belangrijke rol bij bijeenkomsten en evenementen. Je leert hoe je ruimtes gebruiksklaar maakt en hoe je eenvoudige gerechten en dranken maakt en serveert. Ook leer je alles in en om een gebouw onderhouden en repareren. Licht administratief werk, goederen verzamelen en transporteren én het beheer van voorraden zijn ook onderdelen van de opleiding.

Vakken Vakken

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals Administratie, Communicatieve vaardigheden, Schoonmaken en inrichten, Voeding, Voorraadbeheer en Onderhoud en reparatie.

In het tweede jaar zijn de vakken gericht op het profiel Medewerker facilitaire dienstverlening. Je krijgt dan o.a. de vakken:

 • Beheer van gebouwen
 • Catering
 • Logistieke werkzaamheden
 • Schilderen
 • Kantinedienst
 • Planmatig werken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Persoonlijk profileren
 • Engels

De keuze is aan jou!

Praktijkmiddag Praktijkmiddag

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijkmiddag. Je gaat er dan op uit met een groep medestudenten om bijvoorbeeld een voetbalclub te runnen: de kantine draaiende houden, de kleedkamers schoonmaken en noem maar op. Een andere keer ga je met je klas naar een basisschool en houd je toezicht op het plein, of help je de conciërge of de leraar in de klas. Elke periode wissel je van organisatie. Zo kom je te weten wat je leuk vindt en waar je talenten liggen!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Een goede voorbereiding op het echte werk is belangrijk! Daar hebben we op school mooie praktijklokalen voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid.

Stageperiodes
In de opleiding Dienstverlening loop je meerdere keren stage:

 • In het eerste jaar loop je 2 periodes 10 weken stage (2 dagen per week)
 • In het tweede jaar loop je het hele jaar door twee 2 dagen per week stage.

Tijdens je opleiding wissel je tussen verschillende stageplekken, waardoor je kennismaakt met allerlei bedrijven binnen de kinderopvang, ouderenzorg en zorg voor mensen met een beperking.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Ben jij flexibel, zelfstandig, handig én vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken? Met die dienstverlenende instelling pas jij helemaal bij dit beroep.

Dit vinden onze studenten

Na deze opleiding wil ik de opleiding Onderwijsassistent volgen. Dit is een mooie opstap, want je leert al veel over dingen organiseren en met mensen werken.

Benthe
Eerstejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Medewerker facilitaire dienstverlening op zak kun je aan de slag bij diverse organisaties. Zo kun je werken:

 • in een ziekenhuis
 • in een verzorgingstehuis of verpleegtehuis
 • bij een groot kantoor
 • op een school
 • op het vliegvled
 • bij een vakantiepark
 • bij een hotel

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Sociaal Werker, Onderwijsassistent of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij …

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat jij aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen Hepatitis B. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Helpende Zorg & Welzijn

Dienstverlening

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.