Terug naar het overzicht

Hospitality

Leidinggevende travel & hospitality

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je bent dienstverlenend, klantvriendelijk en weet medewerkers aan te sturen en te motiveren! Als Leidinggevende travel & hospitality ben je breed inzetbaar in de toeristische sector. Zowel in het binnen- als het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken op een reisbureau of bij een touroperator. Je promoot en verkoopt reizen en regelt alles wat daarbij komt kijken. Je boekt bijvoorbeeld een vliegticket en hotel en adviseert over verzekeringen en autohuur. Ook zijn er volop mogelijkheden achter de receptie in hotels of op vakantieparken. Je bent het aanspreekpunt voor gasten en houdt de wensen en behoeften van hen in acht. Daarnaast kun je aan de slag in het buitenland, bijvoorbeeld op een luchthaven of als reisleider.

Als leidinggevende organiseer je het werk, geef je leiding en motiveer je je medewerkers. Daarbij houd je de bedrijfsresultaten in het oog. Inhoudelijk ken je het werk en regelmatig spring je bij.

Kortom, een verantwoordelijke en veelzijdige baan waarin jij jouw commerciële en dienstverlenende instelling kwijt kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

De opleiding Leidinggevende travel & hospitality is afwisselend en praktijkgericht. We geven je een brede theoretische basis mee, zoals kennis van toeristische bestemmingen en reserveringssystemen. Je leert hoe je toeristische producten kunt verkopen en hoe je omgaat met klachten. Omdat je in dit vak vaak voor een groep staat, ga je ook aan de slag met presentatietechnieken.

Een belangrijk deel van je opleiding werk je aan de leidinggevende competenties die noodzakelijk zijn voor de functie. Ook leer je operationele doelstellingen opstellen en een bedrijfsplan maken.

Leren door te doen
We bieden in de opleiding veel beroepsgerichte projecten aan, zowel binnen als buiten de school. Samen met jouw medestudenten leer je het vak kennen door zelf te doen! Je stelt bijvoorbeeld zelf reizen en brochures samen. Voor bijvoorbeeld een hotel, VVV, ANWB of reisbureau leer je commerciële kansen herkennen en hierop inspelen. Ook organiseer en begeleid je excursies en bezoek je belangrijke steden, luchthavens en beurzen.

 

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Leidinggevende travel & hospitality krijg je onder andere de vakken:

 • Beroepspraktijk
 • Bestemmingskennis
 • Frontoffice
 • Backoffice
 • Evenementen
 • Marketing
 • Financiën
 • Personeel & organisatie
 • Operationeel plan
 • Duits

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen. En lijkt het je geweldig om evenementen of festivals te organiseren, dan biedt het keuzedeel evenementen voor jou alle tools om daarmee aan de slag te gaan.

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of duurzaamheid. En wil je later naar het hbo, ga dan voor het keuzedeel doorstroom hbo. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Studenten van de opleiding Leidinggevende travel & hospitality hebben meestal les in gebouw Ocra. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Basisjaar
Het eerste jaar van de opleiding is voor alle studenten van de travel & leisure opleidingen hetzelfde. Je voert diverse werkzaamheden en opdrachten uit om de branche te leren kennen. Aan het einde van het jaar kun je dan een goede keuze maken voor je definitieve richting.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Je loopt snuffelstages bij Roompot en werkt mee aan projecten, zoals de jaarlijkse ijsbaan in Dordrecht en het Sinterklaashuis. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. We bereiden je op school goed voor op je stage.

Een stage in de toeristensector betekent dat jij aan de slag mag op de leukste plekken in Nederland. Bijvoorbeeld bij een reisbureau, vakantiepark of in een hotel. En is Nederland voor jou iets te dichtbij? Dan ga je toch lekker aan het werk als receptioniste op een camping of een luxe resort in Turkije, Griekenland of Spanje? Want ook voor een internationale stage kun je bij ons terecht.

 

In het eerste jaar van de opleiding Leidinggevende travel & hospitality heb je een snuffelstage. In het tweede en derde leerjaar volg je 20 weken stage per leerjaar.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij houdt ervan mensen een mooie belevenis te geven. Je bent dienstverlenend, commercieel en weet altijd een oplossing te verzinnen. Ook ben je in staat leiding te geven aan een team en weet je medewerkers te motiveren. Door jouw interesse in landen, culturen en bezienswaardigheden kun je mensen goed adviseren. Je communicatieve vaardigheden zijn goed en kunt gasten te woord staan in het Engels, Duits of Spaans. Werken wanneer veel mensen vrij zijn, vind je geen probleem.

Dit vinden onze studenten

Doordat ik de kans kreeg om in het buitenland stage te lopen ben ik veel zelfstandiger geworden. Dat heeft mij geholpen in mijn keuze als zelfstandig ondernemer verder te gaan.

Shirin
alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma op zak kun jij aan de slag als leidinggevende travel & hospitality. Jij bent bijvoorbeeld werkzaam in een hotel, recreatiepark, attractiepark, congresgebouw of VVV-kantoor.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Leidinggevende travel & hospitality kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld toeristisch management of vrijetijdskunde. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

LEIDINGGEVENDE LEISURE & HOSPITALITY

TRAVEL & LEISURE

Leidinggevende leisure & hospitality

Office & management support specialist

ECONOMIE & BEDRIJF

Office & management support specialist

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.