Terug naar het overzicht

Hospitality

Leidinggevende leisure & hospitality

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Je bent dienstverlenend, een organisatietalent en weet medewerkers aan te sturen en te motiveren! Als leidinggevende leisure & hospitality ben je breed inzetbaar in de toeristische sector. Zowel in het binnen- als het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in de evenementenbranche of bij een outdoor bedrijf. Ook zijn er volop mogelijkheden in hotels, vakantieparken, speeltuinen en attractieparken. Je werkzaamheden bestaan uit het ontvangen, informeren en begeleiden van gasten. Ook verhuur en verkoop je producten en diensten. Daarnaast organiseer je feestjes, toernooien, uitstapjes en andere recreatieactiviteiten. Je bedenkt, organiseert en evalueert deze activiteiten.

Als leidinggevende organiseer je het werk, geef je leiding en motiveer je je medewerkers. Daarbij houd je de bedrijfsresultaten in het oog. Inhoudelijk ken je het werk en regelmatig spring je bij. Kortom, een verantwoordelijke en veelzijdige baan waarin jij jouw creatieve en dienstverlenende instelling kwijt kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

Onze opleiding Leidinggevende leisure & hospitality is afwisselend en praktijkgericht. We geven je een brede theoretische basis mee, zoals kennis van toeristische bestemmingen en recreatieve activiteiten. Je leert diverse sport- en spelactiviteiten en excursies organiseren. In het derde leerjaar ga je aan de slag met leidinggevende competenties die noodzakelijk zijn voor de functie. Ook leer je operationele doelstellingen opstellen en een bedrijfsplan maken.

Leren door te doen
We bieden in de opleiding veel beroepsgerichte projecten aan, zowel binnen als buiten de school. Samen met jouw medestudenten leer je het vak kennen door zelf te doen! Je werkt bijvoorbeeld mee aan evenementen die georganiseerd worden in de regio Drechtsteden, zoals het Sinterklaashuis en Krijten voor kinderen. Ook bezoek je basisscholen. Aan de hand van een zelfgemaakt draaiboek organiseer je leuke en creatieve activiteiten voor de kinderen in je klas.

Vakken Vakken

Tijdens de opleiding Leidinggevende leisure & hospitality volg je onder andere de vakken:

 • Beroepspraktijk
 • Bestemmingskennis
 • Frontoffice
 • Backoffice
 • Evenementen
 • Marketing
 • Financiën
 • Personeel & organisatie
 • Operationeel plan
 • Duits

Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen. En lijkt het je geweldig om evenementen of festivals te organiseren, dan biedt het keuzedeel evenementen voor jou alle tools om daarmee aan de slag te gaan.

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of duurzaamheid. En wil je later naar het hbo, ga dan voor het keuzedeel doorstroom hbo. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Studenten van de opleiding Leidinggevende leisure & hospitality hebben meestal les in gebouw Ocra. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Basisjaar
Het eerste jaar van de opleiding is voor alle studenten van de travel & leisure opleidingen hetzelfde. Je voert diverse werkzaamheden en opdrachten uit om de branche te leren kennen. Aan het einde van het jaar kun je dan een goede keuze maken voor je definitieve richting.

Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Je loopt snuffelstages bij Roompot en werkt mee aan projecten, zoals de jaarlijkse ijsbaan in Dordrecht en het Sinterklaashuis. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. We bereiden je op school goed voor op je stage.

In de toeristensector heb je genoeg mogelijkheden voor een uitdagende en leerzame stage. Wat denk je van een attractiepark of een speeltuin? Of juist bij een bureau dat evenementen en festivals organiseert? En wil je graag naar het buitenland? Dan ga je toch lekker aan de slag op bijvoorbeeld een vakantiepark in Frankrijk of Spanje. Ook voor een internationale stage kun je bij ons terecht.

In het eerste jaar van de opleiding Leidinggevende leisure & hospitality loop je een snuffelstage. In het tweede en derde leerjaar loop je per leerjaar 20 weken stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij houdt ervan mensen een mooie belevenis te geven. Je bent dienstverlenend, creatief en weet altijd een oplossing te verzinnen. Ook ben je in staat leiding te geven aan een team en weet je medewerkers te motiveren. Je communicatieve vaardigheden zijn goed en kunt gasten te woord staan in het Engels, Duits of Spaans. Werken wanneer veel mensen vrij zijn, vind je geen probleem.

 

Dit vinden onze studenten

Ik vind het leuk om evenementen te organiseren. Bij een leisure opleiding leer je daar alles over.

Mikael
tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma op zak kun jij aan de slag als leidinggevende leisure & hospitality. Jij werkt bij een bedrijf of organisatie in de vrijetijdssector, zoals de horeca, recreatie of evenementenorganisatie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Leidinggevende leisure & hospitality kun je doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld toeristisch management en vrijetijdskunde. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

LEIDINGGEVENDE TRAVEL & HOSPITALITY

TRAVEL & LEISURE

Check opleiding

Office & management support specialist

ECONOMIE & BEDRIJF

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.