Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Kindprofessional (combi Onderwijsassistent en Pedagogisch werk)

De opleiding Kindprofessional is een combinatie van de opleidingen Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Behaal 2 diploma’s in drie jaar.

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

In deze gecombineerde opleiding word je klaargestoomd als onderwijsassistent én gespecialiseerd pedagogisch medewerker. In het werkveld gaan onderwijs en kinderopvang steeds meer samen in integrale kindcentra (IKC) en brede scholen. De arbeidsmarkt staat dan ook te springen om breed opgeleide kindprofessionals. Als kindprofessional geef jij kinderen professionele begeleiding en onderwijs. In het onderwijs ben je de rechterhand van de leerkracht. Jij houdt toezicht, geeft extra begeleiding aan leerlingen, verzorgt soms zelf les, kijkt na en organiseert activiteiten zoals uitjes, sportdagen en vieringen op feestdagen. In de kinderopvang bied je opvang en zorg aan kinderen in groepsverband en organiseer je activiteiten om de ontwikkeling te stimuleren.

Wat leer je? Wat leer je?

In leerjaar 1 volg je een breed basisjaar bij de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker of onderwijsassistent, vanaf leerjaar 2 stroom je in bij het hybride leren en volg je de opleiding kindprofessional. In de opleiding Kindprofessional krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en jongeren én over ontwikkelings-, leer-, gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Verder leer je over verschillende onderwijsleermiddelen en -materialen; lesactiviteiten voorbereiden; het creëren van een veilige leeromgeving; de verzorging van jonge kinderen; het opstellen en uitvoeren van een begeleidingsplan en dagprogramma én veel meer. Ook krijg je les over samenwerken met collega’s en het contact met ouders en verzorgers. Afwisselend toch?

Vakken Vakken

In de opleiding Kindprofessional krijg je onder andere de vakken:

 • Pedagogiek (= opvoedkunde)
 • Begeleiden
 • Didactiek (= onderwijskunde)
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Communicatie
 • Cultuur en Religie
 • Sport en Spel
 • Beeldende Vorming
 • Drama
 • Gezond en Veilig Werken
 • Zorg Onderwijsassistent
 • Simulatie op school (oefenen voor de praktijk)
 • Activiteiten
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Zorg Kinderopvang
 • Coördinerende taken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Bso
 • Expressief talent
 • Persoonlijk profileren
 • Leider sportieve recreatie
 • Voorbereiding hbo
 • Voorbereiding pabo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als kindprofessional verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. We hebben hier op school mooie ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam, betrokken, sociaal, durft verantwoordelijkheid te nemen, kunt je goed inleven in anderen en bent representatief. Voor kinderen en jongeren ben jij een voorbeeld. Je bent ook georganiseerd, leergierig, creatief én flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen is elke dag anders!

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met de diploma’s Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (vmbo), speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwassenenonderwijs, of bij een integraal kindcentrum/ brede school.

Daarnaast kun je werken als groepsleider of assistent leidinggevende bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, of de voor-, tussen en buitenschoolse opvang (bso). Je kunt ook aan de slag bij organisaties die opvoedingsondersteuning of begeleiding bieden aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: leraar basisonderwijs (Pabo), een lerarenopleiding voor voorgezet of middelbaar beroepsonderwijs, Social Work, Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Dit vinden onze studenten

Met kinderen werken geeft me zoveel energie. Het voelt niet als werk!

Laya
Tweedejaars student

Praktische informatie

aanmeldprocedure aanmeldprocedure

Schrijf je via de knop ‘aanmelden’ in voor de opleiding Onderwijsassistent. Na jouw aanmelding voor deze opleiding ontvang je een e-mail met het verzoek een aantal aanvullende vragen te beantwoorden. Geef hier aan dat je de gecombineerde opleiding Kindprofessional wilt volgen.

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

De opleiding Kindprofessional is een combinatie van 2 opleidingen. Dat betekent dat het best hard werken is. Ben jij ambitieus, zelfstandig en een aanpakker? Dan gaat het jou vast lukken! Bij de kennismaking kijken we naar je motivatie, ervaring, vooropleiding en studievaardigheden. Daarnaast gelden onze standaard toelatingseisen:

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Onderwijs & Kinderopvang > Pedagogisch werk

Check opleiding

Onderwijsassistent

Onderwijs & Kinderopvang > Onderwijs

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.