Terug naar het overzicht

Onderwijs & kinderopvang

Kindprofessional (combi Onderwijsassistent & Pedagogisch werk)

De opleiding Kindprofessional is een combinatie van de opleidingen Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Behaal in 3 jaar 2 diploma’s en leer in de praktijk. De BBL-opleiding is bedoeld voor volwassen studenten met levens- en werkervaring, minimaal een mbo 3- of havodiploma en die werkzaam zijn als onderwijsassistent en op een kinderdagverblijf of bso.

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

In deze gecombineerde opleiding word je klaargestoomd als onderwijsassistent én gespecialiseerd pedagogisch medewerker. In het werkveld gaan onderwijs en kinderopvang steeds meer samen in integrale kindcentra (IKC) en brede scholen. De arbeidsmarkt staat dan ook te springen om breed opgeleide kindprofessionals. Als kindprofessional geef jij kinderen professionele begeleiding en onderwijs. In het onderwijs ben je de rechterhand van de leerkracht. Jij houdt toezicht, geeft extra begeleiding aan leerlingen, verzorgt soms zelf les, kijkt na en organiseert activiteiten zoals uitjes, sportdagen en vieringen op feestdagen. In de kinderopvang bied je opvang en zorg aan kinderen in groepsverband en organiseer je activiteiten om de ontwikkeling te stimuleren.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Kindprofessional krijg je vakken over de ontwikkeling van kinderen en jongeren én over ontwikkelings-, leer-, gedrags- en opvoedingsproblemen, zodat je hen beter begrijpt en kunt helpen. Verder leer je over verschillende onderwijsleermiddelen en -materialen; lesactiviteiten voorbereiden; het creëren van een veilige leeromgeving; de verzorging van jonge kinderen; het opstellen en uitvoeren van een begeleidingsplan en dagprogramma én veel meer. Ook krijg je les over samenwerken met collega’s en het contact met ouders en verzorgers. Afwisselend toch?

Vakken Vakken

In de opleiding Kindprofessional krijg je onder andere de vakken:

  • Pedagogiek (= opvoedkunde)
  • Begeleiden
  • Didactiek (= onderwijskunde)
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Communicatie
  • Cultuur en Religie
  • Sport en Spel
  • Beeldende Vorming
  • Drama
  • Gezond en Veilig Werken
  • Zorg Onderwijsassistent
  • Simulatie op school (oefenen voor de praktijk)
  • Activiteiten
  • Kwaliteit en deskundigheid
  • Zorg Kinderopvang
  • Coördinerende taken

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken heb je op het mbo ook keuzedelen. Binnen de opleiding Kindprofessional bieden we de volgende keuzedelen aan:

  • Bso 4-8 jaar
  • Bso 8-12 jaar
  • Leider sportieve recreatie

Een mooie aanvulling op de opleidingen Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als kindprofessional verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. We hebben hier op school mooie ‘simulatieruimtes’ voor. Hier kun je veilig leren en oefenen voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Praktijkleren Praktijkleren

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Voorwaarde voor deze opleiding is dat je minimaal 8 uur werk hebt als onderwijsassistent en minimaal 12 uur op een kinderdagverblijf of een bso. Het liefste in een Integraal Kind Centrum (IKC), maar apart kan dus ook. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding en je verdient ook nog eens een echt salaris! Naast werken ga je één dag naar school.

Begeleiding
Je bent in dienst bij een IKC en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je docent op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel je diploma’s!

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij krijgt energie van kinderen, bent zorgzaam, betrokken, sociaal, durft verantwoordelijkheid te nemen, kunt je goed inleven in anderen en bent representatief. Voor kinderen en jongeren ben jij een voorbeeld. Je bent ook georganiseerd, leergierig, creatief én flexibel. Je houdt van een afwisselende baan, want met kinderen is elke dag anders!

Dit vinden onze studenten

Met kinderen werken geeft me zoveel energie. Het voelt niet als werk!

Laya
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met de diploma’s Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (vmbo), speciaal onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwassenenonderwijs, of bij een integraal kindcentrum/ brede school.

Daarnaast kun je werken als groepsleider of assistent leidinggevende bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, of de voor-, tussen en buitenschoolse opvang (bso). Je kunt ook aan de slag bij organisaties die opvoedingsondersteuning of begeleiding bieden aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld: leraar basisonderwijs (Pabo), een lerarenopleiding voor voorgezet of middelbaar beroepsonderwijs, Social Work, Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Culturele en maatschappelijke vorming. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

AANMELDPROCUDURE AANMELDPROCUDURE

Schrijf je via de knop ‘aanmelden’ in voor de opleiding Onderwijsassistent. Na jouw aanmelding voor deze opleiding ontvang je een e-mail met het verzoek een aantal aanvullende vragen te beantwoorden. Geef hier aan dat je de gecombineerde opleiding Kindprofessional wilt volgen.

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Opleidingsduur (versneld!) Opleidingsduur (versneld!)

Ben jij zelfstandig en bereid hard te werken? Met deze versnelde bbl-opleiding Kindprofessional behaal je in 3 jaar 2 diploma’s. De reguliere bbl-opleidingen Onderwijsassistent en Gespecialiseerd pedagogisch medewerker duren 3 jaar.

Toelating Toelating

Deze versnelde bbl-opleiding is bedoeld voor volwassen studenten met levens- en werkervaring. Bij de kennismaking kijken we naar je motivatie, werkervaring, vooropleiding en studievaardigheden. Daarnaast gelden onze standaard toelatingseisen:

Heb jij…

  • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
  • een diploma mbo niveau 2 of 3;
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
  • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Deze bbl-opleiding is in principe te volgen vanaf 18 jaar. 

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf van ten minste 20 uur per week, passend bij je opleiding.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

  • Lesgeld
    Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
  • Boekengeld en ander lesmateriaal
    Bekijk de kosten
  • Laptop
    kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Kinderopvang

Check opleiding

Onderwijsassistent

Onderwijs

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.