Terug naar het overzicht

Business

Junior business assistant

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een echte duizendpoot! Als Junior business assistant ondersteun je de verschillende afdelingen binnen een bedrijf. Dit kan zowel een klein als groot bedrijf zijn, maar ook een instelling, gemeente of vereniging. Je hebt veel verschillende taken, van puur ondersteunend tot meer facilitair en logistiek.

Je houdt bijvoorbeeld de e-mail bij, neemt de telefoon aan, doet de (financiële)administratie en bent het aanspreekpunt voor klanten. Maar ook kun je vergaderruimtes klaarmaken, de koffieautomaat onderhouden en de voorraad beheren. Daarnaast weet jij veel van het gebruik van ICT-hulpmiddelen.

 

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Junior business assistant leer je werkzaamheden uitvoeren in een ondersteunende, dienstverlenende en servicegerichte omgeving. Je leert hoe je bezoekers ontvangt en (telefoon)gesprekken afhandelt. Ook leer je administratieve gegevens verwerken en een agenda en reserveringssysteem beheren. Naast ondersteunende werkzaamheden leer je in de opleiding ook facilitaire en logistieke werkzaamheden uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn de post verzorgen en goederen in ontvangst nemen.

Leren op jouw eigen manier
Bij Da Vinci College volg je deze opleiding volgens het principe ‘Leren op maat’. Met hulp van een coach heb je bij deze leermethode de touwtjes van jouw studieloopbaan zelf in handen. Structuur is een belangrijke factor. Voor een groot deel bepaal je zelf wanneer je klaar bent om te examineren. Wil je dit en kun je dit aan, dat heb je de mogelijk om de opleiding te versnellen. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

Vakken Vakken

In de opleiding Junior business assistant krijg je beroepsgerichte vakken. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Omgang met bezoekers/klanten
 • Invoeren en controleren van financiële gegevens
 • Administratieve kennis
 • Correspondentie
 • Voorraadbeheer
 • Facilitaire werkzaamheden  zoals klaarzetten van ruimtes of materialen en het oplossen van kleine storingen.
 • Microsoft Office

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Junior business assistant werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Op de locaties is de sfeer gemoedelijk en heb je les van docenten die je persoonlijk kennen.

Jij bepaalt de indeling van je schooldag
In de opleiding Retailspecialist leer je volgens het principe ‘Leren op maat’. Daarmee bepaal je zelf jouw studentjourney! Een coach begeleid je hierbij. Je begint en eindigt de dag met je stamgroep. De rest van de dag deel je zelf in. Kijk voor meer informatie op de pagina Leren op maat.

LEERBAAN LEERBAAN

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt.

Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij vindt het leuk om anderen te helpen en om dingen te regelen. Je houdt van afwisseling in je werk en je werkt netjes en gestructureerd. Je hebt veel contact met mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal, communicatief vaardig en klantvriendelijk bent. Ook moet je goed kunnen samenwerken. Daarnaast ben je handig met de computer en met cijfers.

Dit vinden onze studenten

Ik had het best moeilijk tijdens mijn studie maar door de inzet van mijn slb'er en docenten heb ik toch mijn diploma gehaald!

Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Junior business assistant kun je gaan werken bij mkb-bedrijven, grote bedrijven, instellingen en gemeentes. Maar ook voor een ZZP-er of vereniging.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Junior business assistant kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Startdatum: september en februari

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Retailmedewerker (verkoper)

Business > Commercie & retail

Check opleiding

Gastheer/-vrouw

Hospitality > Horeca

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.