Terug naar het overzicht

Techniek

Eerste monteur elektrotechnische systemen

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij houdt wel van een technische uitdaging, je bent inventief en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel! Een sluis die niet meer open of dicht gaat, haperende verlichting in de tram, een defect ventilatiesysteem in een tunnel… Als Eerste monteur weet jij hoe je deze elektrotechnische systemen weer goed werkend krijgt. Jij installeert en onderhoudt elektronische installaties voor machines, gebouwbeheersystemen, datanetwerken, telecominstallaties, (openbare) verlichting en verkeerssignalering. Ook afstellen en testen hoort bij je werkzaamheden. Op locatie voer je onderhoud uit en repareer je eventuele fouten. In de werkplaats stel je producten samen uit onderdelen. Als eerste monteur begeleid je minder ervaren medewerkers.

Baanperspectief
Nederland produceert steeds snellere en meer energiezuinige elektronica. Specialisten in de elektra zijn daarom onmisbaar. Er is veel vraag naar technisch geschoold personeel. Het baanperspectief is dan ook geweldig en het bijbehorende salaris is goed. Bedrijven staan echt om jou te springen!

 

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische systemen leer je alles over elektrotechnische systemen, zoals beweegbare bruggen, verkeerssignalering en tunnelventilatie. Je leert hoe je deze systemen installeert, inregelt en in bedrijf stelt. Ook leer je hoe je bekabeling en leidingwerk aanlegt en hoe bedrading werkt. Daarnaast leer je alles over schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen. Omgaan met gereedschap, meetinstrumenten en materialen én tekeningen en schema’s lezen zijn ook onderdelen van de opleiding. Net als samenwerken, werk verdelen en het aansturen van collega-monteurs.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag of twee dagdelen naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Eerste monteur elektrotechnische systemen niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Aandrijftechniek
 • Meet- & regeltechniek
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Installatietechniek

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Daarnaast volg je lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag of twee dagdelen naar school.

De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht. Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Hier krijg je les in een theorielokaal. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Eerste monteur elektrotechnische systemen werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Naast werken ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Ben je jonger dan 18, dan ga je één dag per week naar school. Ben je bij aanvang van de opleiding ouder dan 18, dan is dat iedere week een middag en een avond. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij op drie momenten tijdens de opleiding je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je hebt technisch inzicht, vindt het leuk problemen op te lossen en werkt graag met je handen. Met elektriciteit werken luistert nauw. Je werkt dan ook heel precies. Je vindt het prima om zelfstandig aan de slag te gaan, maar werkt net zo lief met een team. Omdat je meestal op locatie bij een klant werkt, ben je veel op pad. Voor jou één van de pluspunten van het beroep! Als eerste monteur heb je vaak meer kennis en ervaring dan je collega’s. Je vindt het leuk je minder ervaren collega’s te begeleiden en te motiveren.

Dit vinden onze studenten

Als ik een machine uitmeet voel ik me soms net een dokter die een diagnose stelt.

Menno
Derdejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische systemen kun je aan de slag bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur en complete elektrotechnische systemen maken.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische systemen kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn: Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie en Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus en januari

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INDUSTRIELE INSTALLATIES EN SYSTEMEN

ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

EERSTE MONTEUR ELEKTROTECHNISCHE INSTALLATIES WONING EN UTILITEIT

ELEKTROTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.