Terug naar het overzicht

Business

Commercieel medewerker

Ivm een aanpassing aan deze opleiding is de volgende info van belang:

Komend studiejaar wordt deze opleiding in een andere vorm aangeboden. Daardoor kan je, afhankelijk van je voorkeur, je opgeven voor de opleiding junior accountmanager niveau 4 of Business assistant niveau 3.

Wil je meer info?
Kom langs bij onze infomiddagen, vraag maar raak of kom proefstuderen!

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij kunt je goed in mensen inleven, beschikt over overtuigingskracht en onderhandelen over prijzen is voor jou een sport! Als commercieel medewerker heb je een veelzijdige baan. De klant staat hierin centraal. Je onderhoudt de relatie met bestaande klanten en werft nieuwe klanten. Je kan zowel in de binnendienst als de buitendienst werken. Vanachter je bureau bel, mail en regel je veel voor klanten. Je verzamelt gegevens die nodig zijn om een goed advies te kunnen geven.

Soms werk je mee aan speciale verkoop- en marketingacties. Het is jouw doel om de omzet te verhogen. Je werkgever spreekt met je af hoeveel verkopen je in een jaar moet behalen. Kun je een vraag zelf niet beantwoorden of heb je hulp nodig bij het overtuigen van een klant, dan schakel je een collega in.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Commercieel medewerker leer je op wat voor manieren je relaties kunt onderhouden en je gaat aan de slag met de benodigde vaardigheden. Ook leer je producten en diensten in de markt te zetten en nieuwe klanten werven. Hierbij komen marktonderzoek, marketing en verkoopvaardigheden aan bod. Daarnaast leer je offertes maken en orders (administratief) afhandelen.

Vakken Vakken

In de opleiding Commercieel medewerker krijg je beroepsgerichte vakken. Hierin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Marktonderzoek: verzamelen van klant-, product- en marktinformatie
 • Marketing
 • Sales
 • Commerciële calculaties

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Commercieel medewerker loop je 10 weken stage per jaar.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent klantvriendelijk, commercieel ingesteld en hebt een vlotte babbel. Ook beschik je over een flinke portie overtuigingskracht. Jij hebt gevoel voor wat klanten belangrijk vinden en kunt ze haarfijn uitleggen waarom jouw product of dienst beter is dan dat van de concurrent. Het is in dit vak belangrijk om doelgericht te werken en de driehoek klantwens, tijdsinvestering en opbrengst in balans te houden.

Dit vinden onze studenten

Vanuit mijn opleiding kon ik direct beginnen bij een grote organisatie, waar ik uiteindelijk doorgroeide tot accountmanager.

Bob
Alumni

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Commercieel medewerker kun je aan de slag op de verkoopafdeling van allerlei soorten bedrijven.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren. Met een diploma Commercieel medewerker op zak, kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Een opleiding die goed aansluit is: Junior accountmanager.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Startdatum: september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Retailspecialist

Commercie & retail

Check opleiding

BUSINESS ASSISTANT

Business Services

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.