Terug naar het overzicht

Techniek

Basislasser

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij weet van aanpakken, kunt je goed concentreren en hebt een vaste hand! Als basislasser onderhoud en repareer je onderdelen van machines, auto’s of bouwmaterialen. Je bewerkt de metalen eerst door te zagen, boren of te snijbranden. Daarna las je de onderdelen aan elkaar. Je werkt aan de hand van een werkopdracht. Vaak produceer je series van hetzelfde product. Kwaliteit is hierbij heel belangrijk. Al met een kleine gaatje kan een gebouw in elkaar storten, een boot zinken en een machine uit elkaar vallen.
Meestal werk je in de werkplaats van een bedrijf in de bouw, elektrotechniek of machine-industrie. Het kan ook zijn dat je aan de slag gaat bij de klant op locatie. Je moet als lasser wel tegen een beetje warmte kunnen. Ter bescherming draag je een las helm en brandvertragende kleding.

Als basislasser werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een ervaren lasser. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

 

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Basislasser krijg je les van een docent die het vak kent, een BmBe-/MAG-/MIG- of TIG-lasser of een combinatie daarvan. Je leert de eigenschappen van metaal: een stug materiaal dat alleen onder speciale eigenschappen smelt en verandert. Ook leer je tekeningen lezen en lasapparatuur nauwkeurig instellen. En werken met lasapparaten en stevige verbindingen maken. Daarnaast leer je meten en je eigen werk beoordelen en controleren. Het werk van een lasser is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Vakken Vakken

In de opleiding Basislasser niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Basislasser kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Basislassser volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in de Duurzaamheidsfabriek, de Maakhal en in theorielokalen. De praktijkruimtes zijn ruim ingericht en voorzien van moderne werkbanken en apparatuur en van CNC-machines om te verspanen. Ook leer je er virtueel lassen en werken met een lasrobot en een waterstraalsnijmachine. De Maakhal gebruiken we voor (grotere) studieprojecten. Hier ga je zowel zelfstandig als met klasgenoten aan de slag. Zo kan het zomaar voorkomen dat je een vuurkorf in elkaar zet, een waterbaan maakt of meehelpt aan de bouw van een bootje.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding Basislasser duurt twee jaar. Zowel in leerjaar 1 als in leerjaar 2 loop je in het tweede semester (vanaf februari) 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van het laswerk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies. Daar is concentratie voor nodig. Je neemt de veiligheidsregels serieus en vindt het niet erg om een helm en brandvertragende kleding te dragen. Tegen een beetje hitte ben jij goed bestand.
Als basislasser vind je het prettig zelfstandig aan de slag te gaan met de instructies die je hebt gekregen van een ervaren lasser.

Dit vinden onze studenten

Als ik de perfecte las heb gezet in een werk kan mijn dag niet meer stuk!

Antonio
Lead Developer bij B.made

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als basislasser kun je werken in de metaalproductenindustrie, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de staalbouw of bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Basislasser kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn de niveau 3 opleidingen Allround constructiewerker en Allround precisieverspaner.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of bbl Bol of bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Constructiewerker

Metaaltechniek

Check opleiding

Verspaner

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.