Terug naar het overzicht

Techniek

Basislasser (2023-2024)

 • Start september 2023 (ook als de instroom doorlopend is)
 • Nieuwe opleidingsnaam: Medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij weet van aanpakken, kunt je goed concentreren en hebt een vaste hand! Als basislasser onderhoud en repareer je onderdelen van machines, auto’s of bouwmaterialen. Je bewerkt de metalen eerst door te zagen, boren of te snijbranden. Daarna las je de onderdelen aan elkaar. Je werkt aan de hand van een werkopdracht. Vaak produceer je series van hetzelfde product. Kwaliteit is hierbij heel belangrijk. Al met een kleine gaatje kan een gebouw in elkaar storten, een boot zinken en een machine uit elkaar vallen.
Meestal werk je in de werkplaats van een bedrijf in de bouw, elektrotechniek of machine-industrie. Het kan ook zijn dat je aan de slag gaat bij de klant op locatie. Je moet als lasser wel tegen een beetje warmte kunnen. Ter bescherming draag je een las helm en brandvertragende kleding.

Als basislasser werk je in een team. Dat doe je onder leiding van een ervaren lasser. Die vertelt je precies wat je moet doen, zodat je zelfstandig aan de slag kunt.

Wat leer je? Wat leer je?

Tijdens de opleiding Basislasser krijg je les van een docent die het vak kent, een BmBe-/MAG-/MIG- of TIG-lasser of een combinatie daarvan. Je leert de eigenschappen van metaal: een stug materiaal dat alleen onder speciale eigenschappen smelt en verandert. Ook leer je tekeningen lezen en lasapparatuur nauwkeurig instellen. En werken met lasapparaten en stevige verbindingen maken. Daarnaast leer je meten en je eigen werk beoordelen en controleren. Het werk van een lasser is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding Basislasser niveau 2 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Basislasser kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Basislasser werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Wijk en Aalburg.
Het Leerpark in Dordrecht is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen. Onze leslocatie in Wijk en Aalburg is in het gebouw van het Willem van Oranje college.

 

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Basislasser werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf of een bedrijfsschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van het laswerk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies. Daar is concentratie voor nodig. Je neemt de veiligheidsregels serieus en vindt het niet erg om een helm en brandvertragende kleding te dragen. Tegen een beetje hitte ben jij goed bestand.
Als basislasser vind je het prettig zelfstandig aan de slag te gaan met de instructies die je hebt gekregen van een ervaren lasser.

Dit vinden onze studenten

Als ik de perfecte las heb gezet in een werk kan mijn dag niet meer stuk!

Antionio
Lead Developer bij B.made

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Als basislasser kun je werken in de metaalproductenindustrie, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de staalbouw of bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Basislasser kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn de niveau 3 opleidingen Allround constructiewerker en Allround precisieverspaner.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma entreeopleiding;
 • of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Constructiewerker

Metaaltechniek

Check opleiding

Verspaner

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.