Terug naar het overzicht

Business

Junior manager internationale handel

Ivm een aanpassing aan deze opleiding is de volgende info van belang:

Komend studiejaar wordt deze opleiding in een andere vorm aangeboden. De inschrijving vindt plaats bij de opleiding Junior accountmanager. Je hebt daar dan een keuze om een internationale richting te kiezen.
Deze richting houdt in dat je een modern vreemde taal volgt en stage loopt bij een bedrijf dat internationaal handelt en/of je stage loopt in het buitenland.
Bij het goed doorlopen van de opleiding en deze internationale richting krijg je een diploma Junior accountmanager met een verklaring Internationaal.

Wil je meer info?
Kom langs bij onze infomiddagen, vraag maar raak of kom proefstuderen!

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent een kei in plannen en organiseren en spreekt je talen goed! Er wordt internationaal veel gehandeld en goederen gaan de hele wereld over. Als assistent-manager internationale handel houd jij je bezig met de import en export. Jij zorgt ervoor dat producten op tijd in de winkels liggen. Je koopt de beste producten in, plant het transport, doet de financiering, maakt offertes en sluit verzekeringen af. Ook regel je de export van verkochte producten. Je weet hoe je goederen de grens over krijgt en regelt de benodigde documenten. Daarnaast houd je in de gaten wat je concurrenten doen en speelt daar op in. Vaak zul je in korte tijd goederen binnen moeten halen binnen de gemaakte budgetafspraken. Niet alles verloopt altijd volgens plan, improviseren hoort daarom ook bij je baan.

Baanperspectief
Het gaat erg goed met veel Nederlandse bedrijven die exporteren. De vraag naar geschoolde krachten is daarom groot. Bedrijven staan dus echt om jou te springen!

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Assistent-manager internationale handel leer je alles over de import en export van producten. Ook leer je welke documenten nodig zijn om goederen de grens over te krijgen. Daarnaast leer je exportmarkten analyseren en exportplannen opstellen. In deze functie zijn vaardigheden als duidelijk communiceren, improviseren en problemen kunnen oplossen heel belangrijk. Hier ga je in de opleiding dan ook mee aan de slag.

Vakken Vakken

In de opleiding Assistant-manager internationale handel krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Internationale handel
 • Internationale marketing
 • Bedrijfseconomie
 • Commerciële communicatie in twee vreemde talen
 • Commerciële calculaties
 • Sales

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Buitenlandse taal
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leren doen we vooral door te doen; we werken veel samen met bedrijven en organisaties uit de regio. Zo kun je rekenen op dynamische lessen met soms ook gastlessen van mensen uit het bedrijfsleven of maatschappelijke organisaties. Ook werk je aan echte studieopdrachten voor opdrachtgevers buiten de school. Op deze manier maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Ook helpen we je bij het vinden van een stageplaats. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
Bij de opleiding Assistent-manager internationale handel ga je in het tweede en derde leerjaar een half jaar op stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

In dit beroep is het belangrijk dat je buitenlandse klanten goed te woord kunt staan. Je bent communicatief dan ook sterk en je kunt je goed verstaanbaar maken in minimaal één vreemde taal. Ook ben je klantvriendelijk en commercieel ingesteld. Daarnaast ben je oplossingsgericht. Niet alles verloopt namelijk altijd volgens plan. Improviseren hoort daarom ook bij je baan.

Dit vinden onze studenten

Ik wil graag voor een groot internationaal bedrijf werken met veel verschillende culturen.

Anna Pietersen
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Na de opleiding Assistent-manager internationale handel kun je gaan werken in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de groothandel, internationale handel, distributiesector of logistiek.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Als je de opleiding Assistent-manager internationale handel succesvol hebt afgerond, kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Commerciële Economie en Ondernemerschap & Retail Management. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Junior accountmanager

Commercie & retail

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.