Terug naar het overzicht

Gezondheidszorg & welzijn

Apothekersassistent

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent klantvriendelijk, werkt nauwkeurig en vindt het leuk om voorlichting te geven! Als apothekersassistent heb je heel verantwoordelijk werk. Je geeft mensen geneesmiddelen op recept van een arts. Je maakt het recept klaar en geeft advies en voorlichting over het gebruik. Soms bereid je medicijnen ook zelf, met hulp van de apotheker. Dit doe je volgens voorgeschreven protocollen. Zo bereid je bijvoorbeeld capsules, crèmes en zetpillen als mensen niet goed kunnen slikken. Je werkt nauw samen met de collega’s uit je team. Samen verwerk je de recepten die binnenkomen en zorg je ervoor dat de voorraad op peil is. Ook controleer je elkaars werk.

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding Apothekersassistent leer je alles over verschillende ziektebeelden en medicijnen. Je leert hoe je recepten van artsen moet lezen. Ook leer je hoe je deze recepten verwerkt tot de juiste medicijnen en in de juiste hoeveelheid. Je leert voorraden beheren en administratie verwerken. Daarnaast krijg je les in communiceren met cliënten en collega’s en goede voorlichting geven. Je werkt in een apotheek met moderne computers. In de opleiding leer je hier mee omgaan. Afwisselend toch?

Vakken Vakken

In de opleiding Apothekersassistent krijg je onder andere de vakken:

 • Anatomie en fysiologie: het menselijk lichaam en de werking ervan
 • Ondernemend in de apotheek: commerciële vaardigheden, klantgerichtheid, etc.
 • Omgangskunde: sociale communicatieve vaardigheden
 • Farmacotherapie: behandeling van ziekten en aandoeningen met geneesmiddelen
 • Farmaceutisch rekenen: rekenen voor de bereiding en aflevering van geneesmiddelen
 • Werken met informatiesystemen: voorraadbeheer, receptverwerking, etc.
 • Gezond en veilig werken
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Communicatie

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Voorbeelden zijn:

 • Ondernemend gedrag
 • Specifieke doelgroepen Apothekersassistent
 • Gezonde leefstijl
 • Voorbereiding hbo

De keuze is aan jou!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt.

Je hebt als apothekersassistent verantwoordelijk werk. Een goede voorbereiding op het echte werk is dan ook belangrijk. Op school hebben we een hele apotheek nagebouwd, inclusief balie en apparatuur. Een fijne, veilige omgeving waar je kunt oefenen en leren voordat je in de praktijk aan de slag gaat. Zo maken we leren bij het Da Vinci College leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Dat noemen we ‘beroepspraktijkvorming’ (bpv). Op school helpen we je bij het vinden van een stageplek en word je goed voorbereid en begeleid. In de opleiding Apothekersassistent loop je 10 weken per jaar stage.

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Jij kunt goed luisteren en bent gastvrij en klantgericht ingesteld. Dat heb je nodig in het contact dat je dagelijks hebt met cliënten. Je geeft graag voorlichting. Daarnaast ben je een pietje precies en kun je goed rekenen. Werken met medicijnen komt tenslotte heel nauw!

Dit vinden onze studenten

Ik ben op stage begonnen met voorbereidend werk en recepten verwerken in het systeem. Nu ik meer kennis en ervaring heb sta ik ook achter de balie. Patiënten adviseren vind ik het leukst.

Latife
Student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma op zak kun je direct aan de slag als apothekersassistent in een:

 • openbare apotheek
 • ziekenhuisapotheek
 • poliklinische apotheek in het ziekenhuis
 • centrale bereidingsapotheek

Ook kun je aan het werk bij een gezondheidscentrum of huisarts, of in de farmaceutische industrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding kun je ook doorstromen naar het hbo. Hbo-opleidingen die goed aansluiten zijn: Farmaceutisch Consultant, Farmakunde, Verpleegkunde, Medische Hulpverlening, Management in de Zorg of Voeding & Diëtiek. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hbo-opleiding in een hele andere richting.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in augustus.

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretisch leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2 of 3;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een havodiploma,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  kijk hier voor de specificaties

Studie in cijfers Studie in cijfers

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Doktersassistent

Assisteren in de zorg

Check opleiding

Tandartsassistent

Assisteren in de zorg

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.