Terug naar het overzicht

Techniek

Allround precisieverspaner (2023-2024)

 • Start september 2023 (ook als de instroom doorlopend is)
 • Nieuwe opleidingsnaam: Allround medewerker productietechniek

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Jij bent handig, hebt een fijne motoriek en een goede concentratie! Verspanen betekent materiaal in de juiste vorm brengen. Je leert verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-span- en meetgereedschappen. Je maakt onderdelen op maat voor specialistische machines en apparatuur. Onderdelen van staal, gietijzer of kunststof voor bijvoorbeeld een auto, vliegtuig of schip. Maar, ook voor knieprotheses, echoapparatuur of een tandartsboor. Je werkt met computergestuurde CNC draai- en freesbanken. Jij schrijft hier de programma’s voor. Vervolgens stel je de machine zo in dat hij op precies de juiste plek boort of freest. Daarna controleer je je werk. Dit luistert heel nauw, anders gebeuren er ongelukken. Je levert dus echt vakwerk.

Als allround medewerker productietechniek begeleid je collega’s en zorg je ervoor dat zij net zo foutloos en veilig werken als jij.

 

 

Wat leer je? Wat leer je?

In de opleiding leer je tekeningen lezen. Ook ga je aan de slag met verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-span- en meetgereedschappen. Daarnaast leer je oplossingen bedenken voor technische vraagstukken en programma’s schrijven voor CNC draai- en freesbanken. Werken met apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je collega’s aanstuurt en begeleidt.

Vakken Vakken

Je volgt beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

Wat wij belangrijk vinden is dat jij je thuis voelt op school! We zijn best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Bij het Da Vinci College wisselen we theorie af met praktijk, zodat je de juiste kennis aanleert én een passende werkhouding ontwikkelt. Zo maken we leren bij Da Vinci leuker en stimuleren wij jou het beste uit jezelf te halen!

Veilig leren
De opleiding Allround precisieverspaner volg je op het Leerpark in Dordrecht. Je hebt hier les in de Duurzaamheidsfabriek, de Maakhal en in theorielokalen. De praktijkruimtes zijn ruim ingericht en voorzien van moderne werkbanken en apparatuur en van CNC-machines om te verspanen. Ook leer je er virtueel lassen en werken met een lasrobot en een waterstraalsnijmachine. De Maakhal gebruiken we voor (grotere) studieprojecten. Hier ga je zowel zelfstandig als met klasgenoten aan de slag. Zo kan het zomaar voorkomen dat je een vuurkorf in elkaar zet, een waterbaan maakt of meehelpt aan de bouw van een bootje.

Stage Stage

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Daarom loop je stage tijdens je bol-opleiding. Je doet praktijkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Door te werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep.
We bereiden je op school goed voor op je stage. Je praktijkbegeleider op school bezoekt je ook op je stageplek. Bij het bedrijf waar je werkt neemt de praktijkopleider je onder zijn hoede. Hij heeft ook regelmatig contact met je begeleider op school. Samen werken jullie aan je vakmanschap, een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

Stageperiodes
De bol-opleiding duurt drie jaar. In het eerste leerjaar loop je in het tweede semester (vanaf februari) 10 lesweken stage.

Je kunt ook voor een bbl-opleiding kiezen. Dan ga je minder naar school en leer je vooral in de praktijk, met een betaalde baan.

BEKIJK BBL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en hebt technisch inzicht. Het lijkt je leuk om met CNC draai- en freesbanken te werken aan producten waarvan je zelf een werktekening in 3D hebt gemaakt. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies en systematisch. Daar is concentratie voor nodig. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je serieus. Het aansturen en begeleiden van je minder ervaren collega’s vind je leuk en gaat je goed af.

Dit vinden onze studenten

Voor dit werk moet je wel een vaste hand hebben en je goed kunnen focussen, anders gaat het mis.

Nelleke
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Allround medewerker constructietechniek kun je gaan werken bij een elektrotechnisch bedrijf of in de maakindustrie, zoals de auto-, vliegtuig- of computerindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround precisieverspaner niveau 3 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn Technicus Engineering werktuigbouwkunde en Technicus Mechatronica systemen.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Deze opleiding start jaarlijks in september

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Bol of Bbl Bol of Bbl

Deze opleiding bieden we op twee manieren aan: bol of bbl.

 • bol: bol is de afkorting van beroepsopleidende leerweg, een combinatie van leren en stage. Je volgt vooral lessen op school en loopt daarnaast één of meerdere periodes per jaar stage bij een leerbedrijf.
 • bbl: als bbl-student heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en leer je in de praktijk. Daarnaast ga je elke week één of twee dagen/dagdelen naar school.

Het diploma van een bol en bbl-opleiding is hetzelfde. De belangrijkste vraag is dus: wat past het beste bij jou?

Bekijk hier de bbl variant

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Metaaltechniek

Check opleiding

Scheepsbouwer

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.