Terug naar het overzicht

Techniek

Allround precisieverspaner (2022-2023)

Instroom doorlopend

De opleiding in het kort

HET BEROEP HET BEROEP

Een precisieverspaner maakt met verschillende verspaningstechnieken onderdelen op maat voor specialistische machines en apparatuur. Onderdelen van staal, gietijzer of kunststof voor bijvoorbeeld een auto, vliegtuig of schip. Maar, ook voor knieprotheses, echoapparatuur of een tandartsboor. Je werkt met computergestuurde machines en schrijft de programma’s voor de CNC-draai-/freesbanken. Vervolgens stel je de machine zo in dat hij op precies de juiste plek boort of freest. Daarna controleer je je werk. Dit luistert heel nauw, anders gebeuren er ongelukken.

Verspanen is een van de productietechnieken waarmee je werkt in de maakindustrie of in de high tech industrie. Als medewerkers voer je afgebakende taken uit in het productieproces. Je geeft vaktechnische aanwijzingen aan minder ervaren collega’s en ontvangt ook zelf instructies van je direct leidinggevende. Je signaleert en rapporteert de voortgang en je houdt je aan de gemaakt opleveringstijden en afspraken. Je bent digitaal vaardig en kan je aanpassen aan de moderne ontwikkelingen in de maak- en hightechindustrie. Wat je maakt kan verschillen per product of order tussen enkelstuks, kleine oplages of serieproductie.

Een allround precisieverspaner levert dus echt vakwerk!

Wat leer je? Wat leer je?

Je leert tekeningen lezen, gaat aan de slag met verschillende verspanende technieken en je leert om te gaan met snij-span- en meetgereedschappen. Daarnaast leer je oplossingen bedenken voor technische vraagstukken en programma’s schrijven voor CNC-draai-/freesbanken. Je leert omgaan met uiterst precies functionerend gereedschap en instrumenten, onderdelen van apparatuur, bruggen, frames, vliegtuigonderdelen en -componenten. Werken met apparaten en machines is niet zonder gevaar. Daarom is ook veiligheid een belangrijk onderwerp in de opleiding. Tenslotte leer je hoe je collega’s aanstuurt en begeleidt.

Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.

Vakken Vakken

In de opleiding op niveau 3 volg je beroepsgerichte vakken, zoals:

 • Metaal bewerken
 • Lastechnologie
 • Meettechnieken
 • Tekeningen en documentatie
 • Bedrijfskunde

Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je eigen ontwikkeling en het halen van je diploma. Op school volg je daarnaast lessen in ICT, bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie.

Keuzedelen Keuzedelen

Wist jij dat je een stukje van je opleiding zelf mag invullen? Naast de basis- en beroepsspecifieke vakken kies je in het mbo zelf een aantal vakken: keuzedelen noemen we dat. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw opleiding, interesses, hobby’s of toekomstdromen.

In de opleiding Allround precisieverspaner kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

 • Rekenen 3F
 • Engels A2/B1
 • Duurzaamheid in het beroep C
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • 3D tekenen

Je kunt ook kiezen voor een algemeen keuzedeel zoals ondernemerschap of een buitenlandse taal. Zo maak jij je eigen keuzes in jouw loopbaan!

Leeromgeving Leeromgeving

In de bbl-opleiding Allround medewerker productietechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht of op onze locatie in Wijk en Aalburg.
Het Leerpark in Dordrecht is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen. Onze leslocatie in Wijk en Aalburg is in het gebouw van het Willem van Oranje college.

Leerbaan Leerbaan

Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround precisieverspaner werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!

Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:

 1. Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
 2. Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
 3. Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.

Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

Je kunt ook voor bol kiezen. Dan ga je meer naar school en loop je stage. 

BEKIJK BOL-OPLEIDING

begeleiding begeleiding

Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!

Iets voor jou? Iets voor jou?

Je bent handig en hebt technisch inzicht. Het lijkt je leuk om met CNC gestuurde draai- en freesmachines te werken aan producten waarvan je zelf een werktekening in 3D hebt gemaakt. De kwaliteit van je werk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies en systematisch. Daar is concentratie voor nodig. Je bent je bewust van het gevaar van werken met apparaten en machines. De veiligheidsregels neem je dan ook serieus. Het aansturen en begeleiden van je minder ervaren collega’s vind je leuk en gaat je goed af.

Dit vinden onze studenten

Voor dit werk moet je wel een vaste hand hebben en je goed kunnen focussen, anders gaat het mis.

Nelleke
Tweedejaars student

Dit zijn je opties na je opleiding

Werken Werken

Met een diploma Allround precisieverspaner op zak kun je gaan werken bij een elektrotechnisch bedrijf of in de auto-, vliegtuig- of computerindustrie.

Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.

Studeren Studeren

Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround precisieverspaner niveau 3 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Opleidingen die goed aansluiten zijn Technicus Engineering werktuigbouwkunde en Technicus Mechatronica systemen.

Praktische informatie

Startdatum Startdatum

Instroom het hele jaar door

Toelating Toelating

Heb jij…

 • een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
 • een diploma mbo niveau 2;
 • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
 • of een diploma havo,

dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!

Lees hier meer over toelating.

Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.

 

Kosten Kosten

In deze opleiding maak je de volgende kosten:

 • Lesgeld
  Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld
 • Boekengeld en ander lesmateriaal
  Bekijk de kosten
 • Laptop
  Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!

Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!

Misschien is dit ook iets voor jou!

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Metaaltechniek

Check opleiding

Scheepsbouwer

METAALTECHNIEK

Check opleiding

KOM LANGS!

Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.