Techniek
Allround lasser


De opleiding in het kort
HET BEROEP
Als allround lasser maak of repareer je metalen constructies Denk bijvoorbeeld aan onderdelen van schepen, gebouwen of machines. Je werkt zorgvuldig. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Zonder goed laswerk, valt de machine uit elkaar, zinkt het schip of stort het gebouw in. Je controleert ook het werk van je collega’s en begeleidt de beginnende werknemers.
Je werkt op een scheepswerf, een machinefabriek of op een constructiewerkplaats. Je kan werken in de metaalproductenindustrie, machine-industrie, elektrotechnische industrie, transportmiddelenindustrie en de bouw.
- Je bereidt laswerkzaamheden voor en bereidt lasnaden voor
- Je last metalen aan elkaar
- Je stelt machines en gereedschappen af
- Je bewerkt en vervormt materialen
- Je meet je werk en controleert het
- Je begeleidt collega’s in hun werk.
Wat leer je?
Tijdens deze opleiding leer je werken met de materialen, machines en gereedschappen die je bij het laswerk nodig hebt. Je leert wat lasnaden en lasverbindingen zijn en hoe je ze kunt maken. Je leert hoe je metalen constructies kunt monteren en hoe je je eigen werk kunt meten en beoordelen. Daarnaast leer je hoe je collega’s kunt begeleiden bij hun werk.
Bbl-opleiding
De opleiding is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je vier dagen per week werkt en één dag naar school gaat. Op school werk je vooral aan je theoretische kennis. Een docent die het vak kent brengt je dit bij. Bij je leerbedrijf ga je aan de slag met de praktische vaardigheden.
Vakken
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.
Keuzedelen
Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.
Leeromgeving
In de bbl-opleiding Allround lasser werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één dag naar school voor theorielessen en algemene vakken. De schooldag voor studenten van deze opleiding vindt plaats op het Leerpark in Dordrecht.
Het Leerpark in Dordrecht is best groot, maar daar merk je niet veel van. Je zit namelijk met je opleiding in een eigen gebouw. Heel kleinschalig en met docenten die je kennen.
Leerbaan
Op school leggen we de basis, maar het echte werk vindt plaats in de praktijk. Wil jij werken en leren tegelijk? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding Allround lasser werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, een bedrijfsschool of een bedrijfsvakschool. Door mee te kijken en zelf te doen leer je het vak en de juiste beroepshouding. Daarnaast verdien je ook nog eens een echt salaris!
Leer-werkplekken
Er is ruime keuze in leer-werkplekken. Je kunt kiezen voor:
- Een erkend leerbedrijf in jouw regio. Kijk voor de mogelijkheden op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.
- Een bedrijfsschool. Wij werken samen met onder andere IHC Technisch Opleidingen Centrum in Kinderdijk. Zij bieden een driejarige opleiding opgesteld door specialistenen uit de IHC-praktijk.
- Een bedrijfsvakschool, zoals Metalent. De bedrijfsvakschool neemt je in dienst en regelt werk voor je bij een van de 150 aangesloten leerbedrijven. Zij betalen je opleiding én je fulltime salaris en zorgen voor persoonlijke begeleiding en coaching. Met wekelijks drie dagen werken on the job, één dag theorieles bij Da Vinci en één dag praktijktraining doe je enorm waardevolle praktijkervaring op.
Begeleiding
Je bent in dienst bij het leerbedrijf, de bedrijfsschool of bedrijfsvakschool en wordt daar begeleid door een praktijkopleider. Je praktijkbegeleider op het Da Vinci College bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkopleider beoordeelt hij je (vak)kennis, je vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar werken jullie aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.
begeleiding
Tijdens je opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Samen spreken jullie regelmatig over je studievoortgang, beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Jouw slb’er is er ook voor je als je vragen of problemen hebt. Heb jij extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, beperking of persoonlijke problemen? Onze begeleiders helpen je graag!
Iets voor jou?
Je vindt het leuk om met metaal te werken. De kwaliteit van het laswerk moet goed zijn. Je werkt dan ook erg precies. Daar is concentratie voor nodig. Je neemt de veiligheidsregels serieus en vindt het niet erg om een helm en brandvertragende kleding te dragen. Tegen een beetje hitte ben jij goed bestand.
Als basislasser vind je het prettig zelfstandig aan de slag te gaan met de instructies die je hebt gekregen van een ervaren lasser.
Dit zijn je opties na je opleiding
Werken
Als Allround lasser kun je werken in de metaalproductenindustrie, de transportmiddelenindustrie, de scheepsbouw, de staalbouw of bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw.
Wil je weten wat jouw kansen zijn op een leuke baan? Op KiesMBO.nl vind je de laatste cijfers.
Studeren
Liever nog even studeren? Na de opleiding Allround lasser niveau 3 kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4.
Praktische informatie
Startdatum
Instroom het hele jaar door.
Toelating
Heb jij…
- een diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg;
- een diploma mbo niveau 2;
- een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo;
- of een diploma havo,
dan kun je je aanmelden voor deze opleiding!
Lees hier meer over toelating.
Baan erkend leerbedrijf
Bij een bbl-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf, bedrijfsschool of bedrijfsvakschool, passend bij je opleiding. Voor het vinden van een baan ben je zelf verantwoordelijk. Kijk op stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl voor een overzicht van erkende leerbedrijven en vacatures, op royalihc.com voor een aangesloten bedrijfsschool of op Metalent.nl voor een opleiding bij een bedrijfsvakschool.
Kosten
In deze opleiding maak je de volgende kosten:
- Lesgeld
Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht om lesgeld te betalen. Dit bedrag wordt in rekening gebracht door DUO. Meer info over lesgeld - Boekengeld en ander lesmateriaal
Bekijk de kosten - Laptop
Kijk hier voor de specificaties

Deze opleiding wordt het!
Heb jij je studiekeuze gemaakt? Meld je dan aan!
Misschien is dit ook iets voor jou!
KOM LANGS!
Wil je weten hoe het bij ons is? Kom een keer kijken.