Nieuw: ICT-reparatieshop We-Pair

Goed nieuws voor studenten ICT: we hebben er een eigen leerwerkbedrijf bij! Bij We-Pair, een samenwerking tussen de Dordtse Computerhandel (DCH) en het ROC Da Vinci College, kan iedereen terecht voor onderhoud en reparatie van computer, laptop en smartphone. Klanten worden in deze echte winkel op het Leerpark geholpen door ICT-studenten, die ook de reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Zo krijgt praktijkgericht leren krijgt weer een heel andere dimensie. 

Samenwerken met het onderwijs
Initiatiefnemer van We-Pair, DCH, met hoofdvestiging aan de Reeweg Oost in Dordrecht, werkt al langere tijd samen met het Da Vinci College op het gebied van ICT-stages. De ondernemer signaleerde bij veel studenten een barrière om in de winkel taken uit te kunnen voeren. Vooral communicatie met klanten was een punt van aandacht. “Zo is het idee ontstaan om een filiaal op te zetten waarin het leren in de praktijk helemaal centraal staat.” vertelt Arjan Rutten, directeur van DCH. “Wij zijn We-Pair gestart vanuit een sociaal-ondernemerschap perspectief. Met deze opzet dragen wij niet alleen bij aan verbetering van het onderwijs, we zetten ook in op duurzaamheid. Op deze manier vangen wij eigenlijk drie vliegen in één klap; we geven het product een tweede of derde leven, zorgen dat iemand ervan leert én kunnen het product lager geprijsd aanbieden. Daarmee maken we goede ICT-producten ook toegankelijk voor de lagere inkomens doelgroepen.”

Met ICT-studenten aan de slag
In de strak ingerichte reparatieshop van We-Pair werken ICT-studenten dagelijks onder begeleiding van een onderwijs-instructeur of personeel van DCH. Zij versnellen oude pc’s, repareren smartphones of voeren een complete refurbishing uit van een oude laptop. Opdrachten komen in projectvorm vanuit het bedrijfsleven, maar ook van Da Vinci studenten en werknemers en van inwoners uit Dordrecht. We-Pair heeft ook een unieke selfservice balie waar de bezoeker, begeleid door een student, zelf aan de slag kan. De begeleidende rol van student naar gebruiker heeft We-Pair doorgevoerd in workshops gericht op senioren. Tijdens deze bijeenkomsten leren ouderen van studenten om te gaan met smartphones en hoe zij veilig kunnen internetten.