van havo naar mbo of vavo

Er zijn diverse mogelijkheden voor havisten bij het Da Vinci College. Met én zonder havodiploma.
Je kunt namelijk terecht bij een van onze mbo-opleidingen of kiezen voor een traject bij het vavo.
We zetten de opties hier voor je op een rij.

MBO

Naar mbo met havodiploma
Met een havodiploma kun je je aanmelden voor een mbo-opleiding op niveau 4. Het havodiploma zorgt ervoor dat je in de meeste gevallen vrijstellingen kunt krijgen voor bepaalde vakken, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. Daardoor kun je je mbo-opleiding wellicht sneller afronden dan de studieduur die er standaard voor staat. Welke studieduur voor jou van toepassing is, is afhankelijk van je vakkenpakket op de havo, je studiecapaciteiten en jouw motivatie. Informeer bij ons studie- en loopbaancentrum naar jouw mogelijkheden. We helpen je graag verder.  

Naar mbo zonder havodiploma
Heb je je havodiploma (net) niet gehaald? Of ben je blijven zitten? Ook dan kun je starten op het mbo. Wist je dat je met een overgangsbewijs van 3 havo naar 4 havo al terecht kunt bij een mbo-opleiding op niveau 4? Het mbo kan een goede keuze zijn wanneer jij moeite hebt met de havo of als je gewoon nog niet klaar bent voor het hbo.

Waarom kiezen voor mbo?
Als jij je beter voelt bij dingen ‘doen’ in plaats van theorie leren uit boeken, dan past een mbo-opleiding misschien wel goed bij je. Op het mbo volg je een studie die op de praktijk gericht is. Dat betekent dat je al vanaf het eerste leerjaar bezig bent met je toekomstige beroepenveld. Je krijgt praktijkvakken en gaat stages lopen. Maar natuurlijk volg je ook lessen Nederlands, Engels en Rekenen en maak je toetsen. Het mbo kan dus een goede keuze zijn voor als je nog niet klaar bent voor het hbo of wanneer jij moeite hebt met de havo.

De voordelen van het mbo

  • Met een mbo-diploma op zak kun je gaan werken of doorstromen naar het hbo.
  • Door het volgen van een mbo-opleiding ontdek je sneller welke beroepsrichting bij je past.
  • Ga je van mbo door naar hbo? Dan heb jij al praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt met andere studenten in projecten en geleerd om jezelf te presenteren.
  • Je kunt als havist sommige mbo-opleidingen verkort volgen. Je hebt dan sneller een diploma op zak en kunt door naar het hbo zonder al te veel tijd te ‘verliezen’.  
  • Je krijgt een ov-kaart als je een bol opleiding volgt op het mbo. Ook als je nog geen 18 bent.

VAVO

Bij het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) kun je terecht als je geen vmbo-tl-, havo- of vwo-diploma hebt gehaald. Je kunt dan in één of twee jaar via het vavo alsnog je middelbare schooldiploma halen. En er zijn meer mogelijkheden bij het vavo:

Havo 5 / vwo 6 met diploma
Las een tussenjaar in en kom naar het vavo voor het behalen van aanvullende certificaten voor je vervolgstudie of voor het maken van een profielswitch.  

Havo 5 met diploma
Kom naar het vavo voor het behalen van je vwo-diploma. Heb je goede diplomacijfers, dan mag je vwo 5 en 6 in 1 jaar afronden.

Havo 5 gezakt of havo 4 blijven zitten
Behaal je havo-diploma via het vavo.