Terug naar overzicht Horeca, Brood & Banket

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw

Als Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw vind je het fijn om je gasten te verzorgen en dat stukje extra aandacht te geven. Je heet mensen welkom, begeleidt ze, geeft ze advies en je verzorgt de administratie die hierbij komt kijken. Jij zorgt er voor dat mensen tevreden zijn en met een positief gevoel bijvoorbeeld het restaurant, café of hotel verlaten. Spreekt dit jou aan? Kies dan voor de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.

Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25171
Startmoment(en): Flexibele instroom mogelijk
Het beroep
Lees pagina voor

Je werkt in de horeca, in hotel-restaurant-café, evenementenlocaties, maar gastheren en gastvrouwen werken ook vooral in hotels, restaurants, eetcafés, cateringbedrijven en locaties waar vergaderingen en congressen gehouden worden.
Als Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw heb je uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden. Je moet alles kunnen voorbereiden om de gasten te kunnen ontvangen, zoals het opdekken van tafels, het magazijn bijhouden en de bar bijvullen. Je leert te adviseren als het gaat om de wijn- en spijscombinaties. Serveren van gerechten en dranken is een belangrijke taak, je werkt nauwgezet en je let op details. Omdat je later leiding zult geven aan stagiairs en leerlingen krijg je ook les in aansturen. Vaak ben je verantwoordelijk voor een wijk of een aantal tafels in het restaurant en beheer je de kassa.
Je neemt bij alle werkzaamheden de behoeften van de gast als uitgangspunt. Je zorgt steeds dat je wensen van gasten binnen de mogelijkheden van het bedrijf realiseert. Een belangrijke vaardigheid van de zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw is het sociale en communicatieve vermogen.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

De opleiding is gehuisvest in een mooi en sfeervol gebouw als onderdeel van het Leerpark. Er hangt een sfeer van gemoedelijkheid en je wordt gezien. Er is een goed georganiseerde studentenbegeleiding.
We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Naast een aantal beroepsgerichte vakken krijg je les in Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Met deze opleiding kun je aan de slag bij verschillende soorten bedrijven, bijvoorbeeld: een restaurant, bistro, hotel, vergadercentrum, conferentieoord of luxe (bedrijfs-) catering. Je werkt meestal onder leiding van een manager.
Je kunt doorstromen naar een verwante Hbo opleiding.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.