Terug naar overzicht Bouw

Technisch Leidinggevende

Ben jij net afgestudeerd of al werkzaam in de technische branche zoals de mobiliteit, bouw, metaal, installatie of elektrotechniek? Heb je ambities om door te groeien en jezelf te ontwikkelen richting een rol als leidinggevende in jouw vakgebied? Dan is de eenjarige specialistenopleiding Technisch Leidinggevende interessant voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 1 jaar
Crebonummer: 25161
Startmoment(en): najaar 2020
Het beroep
Lees pagina voor

Als technisch leidinggevende geef je leiding aan een team. Je plant en organiseert werk van je afdeling of van een project. Dit doe je meestal naast je normale werkzaamheden. Je bent in staat om anderen aan te sturen, invloed uit te oefenen op andere partijen, zaken te regelen en situaties naar je hand te zetten.

Je bent eindverantwoordelijk voor je team, voor de uitgevoerde werkzaamheden, het onderhoud van materiaal en voor de werkomgeving. Dat vraagt om organisatorische vaardigheden en een goede communicatie. Je handelt gedisciplineerd en consequent en bent een voorbeeld voor je team. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor klanten en leveranciers. Ook zorg je ervoor dat je collega’s veilig en milieuverantwoord werken. Kortom, door jou loopt alles op de werkplaats op rolletjes!

Toelatingseisen
Lees pagina voor

Je hebt een afgeronde niveau 3 of 4 opleiding in een technische richting. Daarnaast ben je werkzaam in 1 van de technische sectoren van mobiliteit, bouw, metaal, installatie of elektra.

Over de opleiding
Lees pagina voor

De opleiding wordt gegeven in de inspirerende omgeving van het Leerpark in Dordrecht. Je vormt een klas samen met collega’s uit verschillende branches. Elke week werk je aan projecten, waarbij je ondersteunende lessen krijgt. Dat varieert van projectmatig werken en leidinggeven tot kwaliteitsmanagement en analyseren van bedrijfsprocessen. Alle onderdelen die aan bod komen vind je onder het kopje ‘vakken’. De opdrachten voer je uit binnen je leerbedrijf. Zo pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in de dagelijke praktijk. Niet alleen jij, maar ook je collega’s en je werkgever profiteren zo direct van wat jij leert.

Tijdens de bijeenkomsten zullen er ook regelmatig gastsprekers uit het bedrijfsleven komen.

De opleiding start met het opstellen van jouw Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Aan de hand van dit document ga jij je vaardigheden verder ontwikkelen. Aan het einde van de opleiding schrijf je een Ambitie Plan. In dit Ambitie Plan formuleer jij je korte termijnplannen voor het bedrijf, het team en jezelf.

Meer informatie

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage
Lees pagina voor

Er is geen stage in deze opleiding. Je bent 4 dagen per week werkzaam bij een leerbedrijf.
De opdrachten voer je binnen het bedrijf uit. We verwachten in deze opleiding medewerking van je bedrijf om jou de kans te geven om je te ontwikkelen.

Keuzedelen
Lees pagina voor

In deze opleiding bieden wij het keuzedeel:

 • Inspelen op Innovaties

Het is ook mogelijk om extra modules te volgen. Hier zijn kosten aan verbonden.

Extra modules:

 • Calculeren in de Sector Techniek & Gebouwde Omgeving
 • Klantcontact & Verkoop
Vakken
Lees pagina voor

De modules die in deze opleiding aan bod komen zijn:

 • Reflectie & Persoonlijk Ontwikkelings Plan
 • Projectbeheersing
 • Planning
 • Organiseren
 • Werkoverleggen
 • Methodisch werken
 • Kwaliteitsbewaking
 • Risicobeheersing & Continuïteit
 • Kostenbewaking
 • Communicatie intern en extern
 • Begeleiden van medewerkers
 • Onderhoud en Veiligheid
 • Inspelen op innovaties

Je volgt ook de algemene vakken Nederlands, Burgerschap, Engels en Rekenen.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding kan je gaan werken als leidinggevende in diverse technische bedrijven. Je kunt met je diploma Technisch Leidinggevende ook doorstromen naar het hbo. HBO Bouwkunde, HBO Werktuigbouwkunde, HBO Engineering of HBO Bedrijfskunde zijn onder andere logische vervolgstudies.

Vervolg
Lees pagina voor

Voor deze complete specialistenopleiding inclusief de maatwerk toevoeging op het gebied van reflectie, persoonlijk ontwikkelingsplan en het ambitieplan rekenen wij 2.995,- excl. BTW.
Deze investering is inclusief het reguliere bbl-lesgeld, het keuzedeel Inspelen op Innovaties, de inzet van ervaren docenten, gastlessen, het gebruik van machines, materialen en alle overige benodigde leermiddelen.

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan