Terug naar overzicht Engineering & Mechatronica

Technicus Engineering - Smart Installatietechniek

Hou je van techniek en zie je een toekomst in de installatiebranche wel voor je? Dan zit je bij de opleiding Smart Installatietechniek helemaal op je plek! In deze opleiding gaat het over het leren toepassen en installeren van slimme gebouwbeheersingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan een klimaatbeheersing, warmte terug win systemen, luchtventilatie of slimme thermostaten. Dergelijke technologieën helpen mensen om energie te besparen. Met een diploma Smart Installatietechniek op zak heb je volop kansen op de arbeidsmarkt.

Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25297
Startmoment(en): augustus
Het beroep

De invloed van technische installaties in gebouwen neemt elk jaar toe door de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Als werkvoorbereider of projectleider in de installatiesector ontwerp, bereken en installeer je slimme gebouwbeheersingssystemen op het gebied van klimaatbeheersing. Je hebt kennis van installaties en verbindt die aan de inzet van slimme sensortechnologie en applicaties.

In de vierjarige opleiding Smart Installatietechniek krijg je een brede kennis van ICT én installatietechniek. Het gaat om verregaande digitalisering van apparaten. Als engineer kan je aan de slag waar je maar wilt. Dat kan in de bouwsector zijn, utiliteits of woningmarkt, de smart industry of in de energietransitie. Je bent creatief, oplossingsgericht en verzint en ontwikkelt samen met je collega’s slimme technische producten en diensten op maat waarbij je gebruik maakt van de nieuwste technologieën. Als Technicus stuur je bij complexe opdrachten ook enkele collega’s aan.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

De opleiding Smart Installatietechniek is een gevarieerde vierjarige studie met mechatronica, elektrotechniek en natuurlijk veel ICT. We bieden een interessant programma waarin theorielessen worden afgewisseld met realistische praktijk opdrachten en stages. Je volgt de klassikale lessen in Gorinchem.

In deze studie maak je kennis met zowel Smart Technology als met Installatietechniek. Door de verschillende lessen en opdrachten die je krijgt, ervaar jij zelf welke richting het beste bij jou past. Aan het einde van het tweede jaar maak je een keuze voor je afstudeerrichting. Je specialiceert jezelf in de richting Installatietechniek of in Smart Technology..

Kies je voor Installatietechniek, dan volg je in studiejaar 3  en 4 de opleiding in de bbl-route. Je gaat dan werken bij een bedrijf en 1 dag in de week naar school.

Bol/Bbl-opleiding
De eerste twee jaar volg je deze opleiding in de bol-route. Je bent dan vijf dagen per week op school afgewisseld met stageperiodes.

De laatste twee jaar van je studie is afhankelijk van jouw afstudeerrichting. Je volgt de bbl-route als je kiest voor de richting Installatie en de bol route als je kiest voor Smart technology.

In de stageperiodes (beroepspraktijkvorming) leer je veel over het vak van de Engineer. Maar ook op school krijg je geregeld te maken met vraagstukken die afkomstig zijn van bedrijven uit de regio.

Kies je voor de richting Smart Technology, dan blijf je ook in studiejaar 3 en 4 de bol-route volgen en wissel je school af met periodes van stages.

Als je het aankunt, dan kun je, jezelf verbreden en verdiepen door deel te nemen aan het Excellentieprogramma en/of Internationale projecten, dit gaat altijd in overleg met je studieloopbaanbegeleider.

Stage

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een groot deel van je studie. Je werkt in deze periodes bij een bedrijf. Je krijgt een opdracht vanuit school mee en doet tegelijk werkervaring op bij een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf.
Door je stage krijg je een goed beeld van het beroep en werk je aan je vakmanschap. Bij het stagebedrijf krijg je een praktijkopleider die jou begeleidt. Vanuit school heb je een bpv-begeleider die kijkt hoe het met jou gaat tijdens je stage en je bezoekt bij het stagebedrijf. We bereiden je op school goed voor op de stage. Dat begint met het solliciteren naar een stageplaats.

Je stage duurt in het eerste en tweede jaar 10 weken per jaar.
In studiejaar 3 en 4 volg je in de bol opleiding per jaar nog eens 20 weken stage.
In de bbl-route werk je in studiejaar 3 en 4 al 4 dagen per week bij een leerbedrijf

Keuzedelen

Elke opleiding biedt aanvullend op het standaard lesprogramma keuzedelen aan. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen van je vakkennis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ‘ondernemerschap’, het keuzedeel ‘inspelen op innovaties’ of het keuzedeel ‘duurzaamheid’. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de opleiding leer je zowel de vereiste theoretische en praktische kennis alsmede de benodigde vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je krijgt algemene vakken zoals: Nederlands, Engels en Wiskunde. 

In deze Technicus Engineer opleiding volg je onder andere de vakken:

 • Bedrijfskunde
 • Vaktheorie (o.a. robotica, Installatietechniek, Programmeren, Internet of Things, Sensortechnologie)
 • Vaardigheden in Smart Technology en Installatietechniek
 • Ontwerpmethoden
 • Praktijk en Project
Vervolg

Na de opleiding kun je starten met werken als (project-) engineer en doorgroeien naar een leidinggevende functie bij een technisch bedrijf. Het werkgebied is heel breed, je kunt denken aan bouw, installatie-adviesbureaus, smart technology of de energietransitie.

Als je verder wilt studeren dan kun je denken aan: Doorstroming op niveau HBO Bachelor, bijvoorbeeld HBO Technische Informatica of kortere studies zoals AD Smart Technology of AD Gebouwgebonden Installatietechniek of Engineering & Mechanics.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan