Terug naar overzicht Welzijn

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Ben je stressbestendig, beschik je over een groot improvisatievermogen en sta je graag met raad en daad klaar voor je medemens? Ben je assertief, integer en durf je een professionele vertrouwensband op te bouwen met cliënten? Stap dan in de wereld van Sociaal-maatschappelijke dienstverlening en meld je aan voor de gelijknamige opleiding. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Loop een dag mee Stel een vraag
Meld je aan
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25489
Startmoment(en): eind augustus
Het beroep
Lees pagina voor

Als Sociaal maatschappelijk dienstverlener heb je een afwisselend beroep, waarin je veel moet improviseren. Je hebt één-op-één contact met cliënten die problemen ondervinden op materiële gebieden als werk, inkomen en huisvesting. Je informeert en adviseert over regelingen, procedures of voorzieningen. Op betrokken wijze behartig je de belangen van je cliënten, houdt een dossier bij en voert overleg met andere disciplines of hulpverleners, zoals GGZ, consultatiebureau voor alcohol en drugs (CAD) of huisarts. Vanzelfsprekend ben je in staat om professionele afstand te houden. Het doel van je dienstverlening is om de zelfredzaamheid van je cliënten te vergroten.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor

Voor de opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener gelden de volgende toelatingsvoorwaarden:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg (tl)
 • Diploma vmbo gemengde leerweg (gl)
 • Diploma mbo-opleiding (niveau 3)
 • Overgangsbewijs havo/vwo 3-4
 • Aantoonbare werkervaring minimaal niveau vmbo-t
 • Volwassen leeftijd vanaf 18 jaar. Een leerwerkcontract met werkgever.
 • Voor intake aanwezig doorstroomformulier en/of handgeschreven motivatiebrief ingevult door kandidaat
 • Duidelijkheid over niveau Nederlands bij aanvang, eventueel middels een zogenaamde niveau test

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je de volgende vaardigheden hebt:

 • Basis communicatie vaardigheden aanwezig
 • Basis sociaal vaardig
 • In staat om in groepen te functioneren
 • Open staan voor feed-back.
 • In de basis je kunnen inleven in de ander en flexibel zijn.

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je een contract hebt van minimaal 21 klokuren met een werkgever/instelling waar je betaald of onbetaald in de praktijk werkt.

 

 

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener duurt drie jaar.

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een leer - arbeidsovereenkomst met de school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl opleiding begint, kan dit betekenen dat je de studie niet kunt afmaken. Je moet altijd zorgen dat je werk hebt. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Je gaat één dag of één dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende leermeester. Het werk dat je doet sluit aan op wat je leert op school.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Iedere opleiding heeft ook keuzedelen. Met Keuzedelen kun je zelf kleur geven aan je opleiding. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde en een plus op de mbo- diploma. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Keuzedelen die te maken hebben met ondernemerschap zijn hier een voorbeeld van. Je kunt ook kiezen voor Keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je volgt beroepsspecifieke vakken zoals: Gesprekstechnieken, Begeleiden, Belangenbehartiging, Infomeren/Adviseren, Wet- en Regelgeving en Kennis van de Sociale Voorzieningen.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid;  je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Sociaal maatschappelijk dienstverlener ga je aan het werk voor wijk- en buurtcentra, sociale werkvoorzieningen, vluchtelingenwerk, arbeidsreïntegratiebureaus, schuldhulpverleningsinstellingen en woningbouwcorporaties.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Sociaal pedagogisch hulpverlening
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Sociaal-juridische dienstverlening
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons
Home Sluiten