Terug naar overzicht Sociaal-pedagogisch werk

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Ben je stressbestendig, beschik je over een groot improvisatievermogen en sta je graag met raad en daad klaar voor je medemens? Ben je assertief, integer en durf je een professionele vertrouwensband op te bouwen met cliënten? Stap dan in de wereld van sociaal-maatschappelijke dienstverlening en meld je aan voor de opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.

Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25489
Startmoment(en): eind augustus
Het beroep
Lees pagina voor

Als Sociaal-maatschappelijk dienstverlener heb je een afwisselend beroep, waarin je veel moet improviseren. Je hebt één-op-één contact met cliënten die problemen ondervinden op materiële gebieden als werk, inkomen en huisvesting. Je informeert en adviseert over regelingen, procedures of voorzieningen. Op betrokken wijze behartig je de belangen van je cliënten, houdt een dossier bij en voert overleg met andere disciplines of hulpverleners, zoals GGZ, consultatiebureau voor alcohol en drugs (CAD) of huisarts. Vanzelfsprekend ben je in staat om professionele afstand te houden. Het doel van je dienstverlening is om de zelfredzaamheid van je cliënten te vergroten.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Sociaal-maatschappelijk dienstverlener duurt 3 jaar.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je volgt beroepsspecifieke vakken zoals: Gesprekstechnieken, Begeleiden, Belangenbehartiging, Informeren/Adviseren, Wet- en Regelgeving en Kennis van de Sociale Voorzieningen.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid; je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding sociaal-maatschappelijk dienstverlener ga je aan het werk voor wijk- en buurtcentra, sociale werkvoorzieningen, vluchtelingenwerk, arbeidsreïntegratiebureaus, schuldhulpverleningsinstellingen en woningbouwcorporaties.

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar de volgende hbo-opleidingen:

 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlening
 • Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
 • Sociaal-Juridische Dienstverlening
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener
Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener
Sociaal-maatschappelijk dienstverlener Sociaal-maatschappelijk dienstverlener

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.