Terug naar overzicht Junior Business Support

Medewerker secretariaat en receptie

Je bent goed in taal en werkt nauwkeurig en accuraat. Je verzorgt jezelf goed, houdt van contact met klanten en je wilt graag mensen helpen. Je vindt het leuk om brieven te schrijven en dingen te organiseren. Dan is de opleiding Medewerker secretariaat en receptie jouw keuze. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 1,5 jaar
Crebonummer: 25150
Startmoment(en): september
februari (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep
Lees pagina voor

Een Medewerker secretariaat en receptie ondersteunt collega’s met zowel secretarieel als financieel administratieve werkzaamheden. Bij secretariële werkzaamheden kun je denken aan het afhandelen van zowel schriftelijke als mondelinge berichten, het actueel houden van het archief, ondersteunen bij postverwerking en mailings, poststukken en goederen in ontvangst nemen, bezoekers ontvangen en de telefoon bedienen. Voorbeelden van financieel administratieve werkzaamheden zijn: boekingsstukken ordenen, berekeningen uitvoeren, gegevens in een geautomatiseerd systeem invoeren en formulieren zoals telefoonmemo’s en pakbonnen invullen.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Als Medewerker secretariaat & receptie volg je zowel de opleiding Secretarieel medewerker als de opleiding Telefoniste/receptioniste. Deze twee opleidingen sluiten goed op elkaar aan. Op die manier ben je breed opgeleid en klaar voor de arbeidsmarkt.

Na een algemeen jaar, waarin je de kneepjes van het administratieve vak leert, volg je de specialisatie Secretariaat & Receptie. Je leert onder andere hoe je bezoekers ontvangt en hoe je klanten telefonisch te woord staat. Daarnaast ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van notuleren, correspondentie, post en het bijhouden van het archief. Een deel van de opleiding bestaat uit kantoorsimulatie of een leerbedrijf.

De opleiding is ook in een bbl variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma. Daarnaast krijg je de volgende vakken:

 • Administratieve kennis
 • Notuleren, correspondentie
 • Telefoneren, ontvangen bezoekers
 • Microsoft Office
Vervolg
Lees pagina voor

Als Medewerker secretariaat & receptie werk je in een kantooromgeving. Je houdt je bezig met telefoonbeantwoording, agendabeheer, het opstellen van mededelingen, het invullen van formulieren, het ontvangen van bezoekers, urenregistratie en het uitvoeren van kopieeropdrachten. Ook bied je ondersteuning bij de postverwerking en het actueel houden van het archief. Achter de receptie sta je je mannetje. Als visitekaartje van het bedrijf ontvang je bezoekers, neem je poststukken en goederen aan, ben je de schakel in het telefoonverkeer en voer je diverse administratieve werkzaamheden uit.

Wil je liever verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Secretaresse niveau 3.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.