Terug naar overzicht Junior Business Support niveau 2

Medewerker secretariaat en receptie

Je bent goed in taal en werkt nauwkeurig en accuraat. Je verzorgt jezelf goed, houdt van contact met klanten en je wilt graag mensen helpen. Je vindt het leuk om brieven te schrijven en dingen te organiseren. Dan is de opleiding Medewerker secretariaat en receptie jouw keuze. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 2
Duur: 1,5 jaar
Crebonummer: 25150
Startmoment(en): september en februari
Het beroep

Een Medewerker secretariaat en receptie ondersteunt collega’s met zowel secretarieel als financieel administratieve werkzaamheden. Bij secretariële werkzaamheden kun je denken aan het afhandelen van zowel schriftelijke als mondelinge berichten, het actueel houden van het archief, ondersteunen bij postverwerking en mailings, poststukken en goederen in ontvangst nemen, bezoekers ontvangen en de telefoon bedienen. Voorbeelden van financieel administratieve werkzaamheden zijn: boekingsstukken ordenen, berekeningen uitvoeren, gegevens in een geautomatiseerd systeem invoeren en formulieren zoals telefoonmemo’s en pakbonnen invullen.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Als Medewerker secretariaat & receptie volg je zowel de opleiding Secretarieel medewerker als de opleiding Telefoniste/receptioniste. Deze twee opleidingen sluiten goed op elkaar aan. Op die manier ben je breed opgeleid en klaar voor de arbeidsmarkt.

Na een algemeen jaar, waarin je de kneepjes van het administratieve vak leert, volg je de specialisatie Secretariaat & Receptie. Je leert onder andere hoe je bezoekers ontvangt en hoe je klanten telefonisch te woord staat. Daarnaast ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van notuleren, correspondentie, post en het bijhouden van het archief. Een deel van de opleiding bestaat uit kantoorsimulatie.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit uitstekend aan op het werk dat je doet

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma. Daarnaast krijg je de volgende vakken:

 • Administratieve kennis
 • Notuleren, correspondentie
 • Telefoneren, ontvangen
Vervolg

Als Medewerker secretariaat & receptie werk je in een kantooromgeving. Je houdt je bezig met telefoonbeantwoording, agendabeheer, het opstellen van mededelingen, het invullen van formulieren, het ontvangen van bezoekers, urenregistratie en het uitvoeren van kopieeropdrachten. Ook bied je ondersteuning bij de postverwerking en het actueel houden van het archief. Achter de receptie sta je je mannetje. Als visitekaartje van het bedrijf ontvang je bezoekers, neem je poststukken en goederen aan, ben je de schakel in het telefoonverkeer en voer je diverse administratieve werkzaamheden uit.

Wil je liever verder leren? Dan kun je doorstromen naar de opleiding Secretaresse niveau 3.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan