Terug naar overzicht Design & Media

Ruimtelijk vormgever

Bij de opleiding Ruimtelijk vormgever leer je vorm te geven aan concepten voor productpresentaties en ruimtelijke vormgeving. Je combineert deze vormgeving aan technische aspecten. Je gaat werken met verschillende materialen en softwareprogramma’s. Met behulp van deze onderdelen ga je stands, winkelinterieurs, product- en bedrijfspresentaties of displays vormgeven. Door communicatie met de opdrachtgever maak je een verbinding tussen de opdracht en je eigen stijl. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25212
Startmoment(en): september (individuele uitzonderingen zijn mogelijk)
Het beroep
Lees pagina voor

De Ruimtelijk vormgever is ontwerper, hij maakt ontwerpen voor stands, decors, winkelinrichtingen, displays, ruimtelijke presentatie. Hij moet zich bij de ontwikkeling van een concept, ontwerp, visualisatie en de realisatie hiervan klantgericht opstellen om de eisen en wensen van de klant goed te kunnen vertalen. Hij moet in staat zijn om originele en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Daarnaast is hij oplossingsgericht en is in staat om kritiek op zijn werk en andere tegenslagen waarmee hij wordt geconfronteerd te verwerken. Verder is hij kostenbewust en weet hij om te gaan met budgettaire beperkingen.

Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • Diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • Diploma mbo niveau 3
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • Diploma havo

Extra eisen:

Je beschikt over creatieve en artistieke aanleg. Dit testen we door middel van 1) een vooraf door jou samengesteld portfolio en 2) een creatieve opdracht die je tijdens de intake maakt.

 1. Neem eerder door jou gemaakte schilderijen/foto’s/video’s/tekeningen/etc. mee waaruit jouw creativiteit blijkt. We verwachten ongeveer 10 exemplaren. We beoordelen je portfolio op techniek/vaardigheid, compositie, onderzoeksvaardigheden en diversiteit.
   
 2. Je krijgt 45 minuten de tijd om in ons atelier aan de slag te gaan met een opdracht. Deze opdracht wordt uiteindelijk beoordeeld door een vormgever op de volgende criteria:
 • de manier waarop je de informatie hebt verwerkt;
 • je originaliteit/ vindingrijkheid;
 • je techniek/ vaardigheid;
 • je compositie;
 • je analytische vaardigheden; en
 • je authenticiteit

Na de intake krijg je direct te horen of je voorlopig geplaatst bent op de opleiding.

Over de opleiding
Lees pagina voor

In leerjaar 1 start je met een basisjaar. De opleiding Ruimtelijk vormgever heeft in de basis veel raakvlakken met de opleiding Mediavormgever. In dit basisjaar maak je kennis met het ontwerpproces en de vaktechnische kennis op het gebied van vorm- kleur- en materiaalgebruik, realisatie- en productietechnieken. Je ontwikkelt gevoel voor styling, maat en verhoudingen. Je leert werken met 2D en 3D computerprogramma's. Het accent ligt op de kracht van communicatie en de manier waarop mensen hiermee omgaan. De opleiding besteedt veel aandacht aan je algemene persoonlijke ontwikkeling. Hierin word je door je loopbaanbegeleider begeleid.

De opleiding Ruimtelijk vormgever is gehuisvest in een kleinschalig gebouw als onderdeel van het Leerpark. Iedereen kent iedereen, er hangt een sfeer van gemoedelijkheid en je wordt gezien. Er is een goed georganiseerde studentenbegeleiding en je kunt altijd rekenen op een luisterend oor. Het is voor snelle studenten mogelijk de opleiding in kortere tijd af te ronden.

Later in de opleiding Ruimtelijk vormgever werk je aan praktische projecten en opdrachten die aansluiten op de beroepspraktijk. Hiermee verdiep je vaktechnische kennis en ontwikkel je vaardigheden en een werkhouding die passen bij dit beroep. Je leert het ontwerpproces zelfstandig te doorlopen en uit te voeren. Je ontwikkelt ontwerpen voor stands, verpakkingen en het inrichten van winkels.

Er is speciale aandacht voor het ondernemerschap in deze opleiding. Je leert hoe je het best jezelf kunt presenteren bij opdrachtgevers en wat er allemaal bij komt kijken om een eigen bedrijf te beginnen. Door je opleiding krijg je voldoende kennis en vaardigheden, zodat je zelfstandig kunt functioneren, dat je weet waar je over praat en dat je met zelf ontwikkelde en gerealiseerde producten een klant kan overtuigen van de kwaliteit van het ontwerp of van het gerealiseerde product. Kortom je toont aan dat je kan functioneren als beginnend professional.

Goed om te weten

Tijdens de intake werk je aan een opdracht en deze wordt samen met je portfolio beoordeeld.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk. Hij heeft contact met je bpv-begeleider op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voordat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

De algemene vakken zijn: Nederlands, Engels en Rekenen. Ook krijg je ontwerpvakken zoals Photoshop, Illustrator en InDesign. Je krijgt ook vakken als Marketing, Communicatie en Ondernemerschap. Er wordt ook aandacht besteed aan ruimtelijke vormgeving met diverse materialen.

Vervolg
Lees pagina voor

Met deze niveau 4 opleiding kun je doorstromen naar het Hbo, bijvoorbeeld een kunstacademie.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Ruimtelijk vormgever Ruimtelijk vormgever
Ruimtelijk vormgever Ruimtelijk vormgever
Ruimtelijk vormgever Ruimtelijk vormgever
Ruimtelijk vormgever
Ruimtelijk vormgever

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.