Terug naar overzicht Kinderopvang

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Krijg jij energie van kinderen, ben je zorgzaam, creatief én maak je gemakkelijk contact? Dan is de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang echt iets voor jou! Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25696
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

In de kinderopvang werk je dagelijks met baby’s, peuters, kinderen en/ of jongeren. Het is jouw taak om voor een veilige, gezellige en stimulerende leefomgeving te zorgen. Je hebt oog voor de talenten en mogelijkheden van jonge kinderen en stemt hier de activiteiten op af. Zo bouw je stap voor stap een band op, maar houd je ook professionele afstand. Vanzelfsprekend ben je klantgericht en houd je rekening met de wensen en verwachtingen van ouders en verzorgers, met diverse leefstijlen en culturen. 

Toelatingseisen
Lees pagina voor
 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Deze bbl-opleiding is in principe te volgen vanaf 18 jaar. Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf van ten minste 20 uur per week. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Inenting
Voor jouw eigen veiligheid en die van anderen verwachten we van jou dat je aan het begin van deze opleiding start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie heb je nodig om te mogen werken op de kinderopvang. De inenting wordt vanuit school geregeld en vergoed.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Tijdens de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang leer je onder andere hoe je: 

 • een activiteitenprogramma opstelt en voorbereidt;
 • gesprekken voert met ouders/ opvoeders;
 • een plan van aanpak voor begeleiding maakt
 • een dagprogramma uitvoert;
 • persoonlijke verzorging biedt;
 • huishoudelijke werkzaamheden uitvoert;
 • de wensen en behoeften van het kind inventariseert;
 • en zorgt voor een veilig pedagogisch klimaat.

In de drie jaar durende opleiding zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Vakken die je volgt zijn onder andere: Sociale vaardigheden, Ontwikkelingspsychologie, Verzorgende vaardigheden, Kennis van doelgroepen & Drama en beeldende vorming.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Werken
Met het diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang niveau 3 kun je werken in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang of de peuteropvang.

Doorleren
Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, kun je ook kiezen om door te leren. Een logisch vervolg is de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Met een niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang kun je deze ‘kopopleiding’ versneld volgen. In één jaar haal je een niveau 4-diploma, waarmee je je kennis en kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Ga jij liever aan de slag in het onderwijs in plaats van de kinderopvang? Kies dan voor de niveau 4 opleiding Onderwijsassistent. Ook die opleiding kun je in één jaar afronden met een diploma Pedagogisch medewerker kinderopvang.

MEER INFORMATIE OVER VERSNELDE ROUTES NIVEAU 4

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Pedagogisch medewerker kinderopvang Pedagogisch medewerker kinderopvang
Pedagogisch medewerker kinderopvang Pedagogisch medewerker kinderopvang
Pedagogisch medewerker kinderopvang Pedagogisch medewerker kinderopvang

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan