Terug naar overzicht Hout & Meubel

Ontwerpend Meubelmaker

Werk je graag met je handen en met hout? Ben je creatief en heb je oog voor detail? Kies dan voor de opleiding Ontwerpend meubelmaker. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Stel een vraag
Meld je aan
Leerweg: bol
Niveau: 4
Duur: 4 jaar
Crebonummer: 25052
Startmoment(en): meerdere instroommomenten gedurende het jaar mogelijk
Het beroep
Lees pagina voor

Als Ontwerpend meubelmaker maak je kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer. Veel meubels bestaan niet alleen uit hout, er worden soms ook onderdelen van glas of staal in gemonteerd. Je maakt unieke producten en soms producten in kleine series. Je hebt verstand van verschillende houtsoorten en houtconstructies. Naast vakmanschap is creativiteit belangrijk. Je kijkt niet alleen naar het gebruiksgemak, maar ook naar de vormgeving. Een stoel moet niet alleen goed zitten, maar er ook leuk uitzien.

Je kunt aan de slag als zelfstandig meubelmaker of meubelontwerper. Verder kun je als meubelmaker aan de slag in de volgende bedrijven:

 • Meubelmakerijen, waar kasten, stoelen, tafels, bedden en bureaus worden gemaakt.
 • Interieurbouwbedrijven die zorgen voor de complete inrichting en het meubilair voor bijvoorbeeld restaurants, winkels of kantoorpanden.
 • Scheepsinterieurbouwbedrijven die worden ingeschakeld bij de bouw van kombuizen, stuurhutten en kajuiten van luxe jachten en schepen.
Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor

Om toegelaten te worden tot de bol-opleiding geldt als voorwaarde:

 • een diploma vmbo kaderberoeps, gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4
Over de opleiding
Lees pagina voor

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. De opleiding Ontwerpend Meubelmaker duurt vier jaar, waarvan ongeveer één derde deel (ruim een schooljaar dus) bestaat uit stage bij een ontwerper of meubelmaker in de regio. Je gaat een aantal dagen per week naar school. Daar werk je in groepen en soms alleen aan opdrachten uit de praktijk.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Iedere opleiding heeft ook keuzedelen. Met Keuzedelen kun je zelf kleur geven aan je opleiding. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde en een plus op de mbo- diploma. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Keuzedelen die te maken hebben met ondernemerschap zijn hier een voorbeeld van. Je kunt ook kiezen voor Keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alle praktische vaardigheden die je nodig hebt. Als ontwerpend meubelmaker combineer je ambacht en design. Je leert de materialen kennen waarmee je werkt, de constructies en lijmsoorten die je kunt gebruiken en hoe je meubels in elkaar zet. Je doet praktijkervaring op tijdens je stages. Daarnaast ga je aan de slag met het ontwerpen van meubels.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld richting kunstacademie.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Adres

M. H. Trompweg 229

3317 BS Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons
Home Sluiten