Terug naar overzicht Retail & Logistiek

Ondernemer retail

Heb je altijd al een eigen winkel of webwinkel willen hebben? Heb je een ondernemende en commerciële houding? Ben je een doorzetter en heb je een neus voor commerciële kansen? Dan is de opleiding Ondernemer retail iets voor jou.
Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.

Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25166
Startmoment(en): eind augustus en in overleg in de loop van het jaar
Het beroep
Lees pagina voor

Als Ondernemer retail ben je uiteraard verantwoordelijk voor de complete business. Je hebt zowel een uitvoerende als een aansturende rol en je zorgt ervoor dat je samen met je medewerkers resultaat voor je onderneming behaalt. Je bent de koersbepaler, die nieuwe oplossingen en procedures bedenkt om zijn onderneming op te zetten, voort te zetten of uit te breiden. Je werkt in de detailhandel, bijvoorbeeld als franchiser in de food of non-food sector.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

Je hebt een arbeidscontract van minimaal 16 uur per week (minimaal 650 uur per jaar) bij een voor dit crebo erkend bedrijf en je hebt een van de volgende diploma’s:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg (tl)
 • Diploma vmbo gemengde leerweg (gl)
 • Diploma vmbo kader beroepsgerichte leerweg(kb)
 • Overgangsbewijs naar havo 4
 • Diploma mbo niveau 3
Over de opleiding
Lees pagina voor

Je leert alle vaardigheden die je nodig hebt als startend ondernemer. Je volgt les in ondernemerschap, E-commerce,marketing, recht, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie. Je opent in het tweede jaar samen met je klas een Pop-up Store in het centrum van Dordrecht waar je echte ondernemerservaring
opdoet en je start een webshop. Het derde en laatste jaar staat volledig in het teken van jouw eigen onderneming. Wij coachen en begeleiden jou naar het zelfstandige ondernemerschap.

We zorgen ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd met kans op een baan die bij je past. Je gaat een aantal dagen per week naar school. Daar werk je in groepen en soms alleen aan opdrachten uit de praktijk.

Opbouw studie

Het eerste jaar staat in teken van alle basiskennis en ga je ervaring opdoen met Webshops en E-commerce. Samen met je klasgenoten start je in leerjaar 2 een Pop-up Store in het centrum van Dordrecht. In het derde jaar ga je ondersteund door theoretische vakken aan de slag met jouw eigen onderneming.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijklessen leer je de vereiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het vak. Je leert alle praktische vaardigheden die je nodig hebt. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma. Daarnaast krijg je de volgende vakken: Verkoopgesprek, presentatietechniek, detailhandelsmarketing, goederenverwerking,

Vervolg
Lees pagina voor

Als je de opleiding Ondernemer Retail hebt afgerond, heb jij jouw eigen onderneming in de vorm van een fysieke winkel of webshop! Ook is het mogelijk om je carrière voort te zetten in de detailhandel als fiiaalmanager. Na de opleiding kun je er ook voor kiezen om verder te studeren op het HBO. Voorbeelden van aansluitende studies zijn: Small Business & Retail Management, International Business and Management Studies en Commerciële economie. Je kunt doorstromen naar diverse hbo - opleidingen zoals Small Business, Commerciële Economie.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.