Terug naar overzicht Dienstverlening

Dienstverlening, profiel Medewerker Sport en Recreatie

Ben jij actief, sociaal, gastvrij, verantwoordelijk, planmatig, betrokken en enthousiast? Met die dienstverlenende instelling zou jij een aanwinst zijn voor de sport- en recreatiebranche! In de opleiding Medewerker Sport en Recreatie stomen we jou klaar om aan de slag te gaan als veelzijdige duizendpoot. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

 

Wil je in Dordrecht starten in februari? Kies bij je aanmelding dan voor instroommoment 01 augustus 2021- 31 juli 2022.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25500
Startmoment(en): Sep & feb (bij voldoende aanmeldingen)
Het beroep

Als medewerker sport en recreatie ondersteun je trainers en instructeurs op sportclubs, begeleid je deelnemers en gasten en probeer je hen te stimuleren en enthousiasmeren. Het werk is heel veelzijdig: je bent een aanspreekpunt, laat jong en oud verantwoord bewegen, assisteert bij sport- en spelactiviteiten voor binnen en buiten én houdt toezicht. Een belangrijk deel van de werkzaamheden is dienstverlenend, zoals bijvoorbeeld het schoonmaken van ruimtes, kantinewerkzaamheden, het gebruiksklaar maken van materiaal, het uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden en administratief werk.

Toelatingseisen
 • Diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
Over de opleiding

Brede ontwikkeling
De opleiding Medewerker Sport en Recreatie is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit drie richtingen: Medewerker Facilitaire Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn en Medewerker Sport en Recreatie.

In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner en doe je ervaring op in verschillende werkgebieden. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen. 

Leuke projecten
De fijne kneepjes van het vak leer je op een praktische manier van deskundige vakdocenten. Een belangrijk onderdeel van de lessen op school is de praktijkmiddag. Je gaat er dan op uit met een groep medestudenten om bijvoorbeeld een voetbalclub te runnen: de kantine draaiende houden, de kleedkamers schoonmaken en noem maar op. Een andere keer ga je met je klas naar een basisschool en houd je toezicht op het plein, of help je de conciërge of de leraar in de klas. Elke periode wissel je van organisatie. Zo kom je te weten wat je leuk vindt en waar je talenten liggen!

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk leer je een wat er van een medewerker Dienstverlening wordt verwacht. Op je stage voer je ook een aantal opdrachten uit die je voorbereiden op je examens op school en in de praktijk. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk en beoordeelt je opdrachten. Hij heeft contact met je bpv-docent op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. De stageplaatsen worden door school gezocht. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

In de opleiding Dienstverlening loop je meerdere keren stage. Dat begint al in je eerste jaar, waarin je gedurende twee periodes van tien weken twee dagen per week stageloopt. In het tweede jaar loop je twee dagen stage en ga je drie dagen naar school. Gedurende je opleiding wissel je tussen verschillende stages en dat betekent dat je kennismaakt met allerlei bedrijven binnen de horeca-, sport- en recreatiebranche.  

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals bijvoorbeeld Administratie, Catering, Planmatig werken en Communicatie én doe je vakgerichte ervaring op in de praktijk van een sportclub of vereniging. In het tweede jaar richten de vakken zich op het profiel Medewerker Sport en Recreatie.

In de vakken leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het beroep van Medewerker Sport en Recreatie. Onderwerpen die daarin aan bod komen, zijn: veiligheid en onderhoud, administratie, voeding en levensmiddelenbeheer, gezondheid in relatie tot sport en bewegen, sportieve en recreatieve activiteiten, EHBO en schoonmaken. Verder leer je om contacten te leggen en te onderhouden en leer je om je werkzaamheden te plannen en organiseren. Daarnaast krijg je tenminste in twee periodes twee uur in de week sportlessen.  

Ook heb je algemene vakken, namelijk: Nederlands, Rekenen en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en diploma.  

Vervolg

Werken
Met een diploma Medewerker Sport en Recreatie op zak kun je aan de slag bij diverse organisaties. Zo kun je werken bij een sportaccommodatie (sporthal, zwembad, fitnesscentrum) of (outdoor) sportvereniging, maar ook op een camping of bungalowpark.

Doorleren
Met de opleiding Medewerker Sport en Recreatie heb je een goede, brede basis gelegd waarmee je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 of 4. Denk bijvoorbeeld een opleiding bij het CIOS, maar ook aan andere opleidingen binnen de sector Gezondheidszorg en Welzijn, zoals bijvoorbeeld Onderwijsassistent of Sociaal Werker.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan