Terug naar overzicht Facilitair medewerker

Facilitair medewerker

Als Medewerker facilitaire dienstverlening ben jij een veelzijdige duidendpoot die graag afwisselend werk wil doen. Vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken en ben je gastvrij? Dan past het beroep van Medewerker facilitaire dienstverlening misschien wel heel goed bij jou. Wil je meer weten, kijk dan naar het filmpje over het beroep.

play button
Stel een vraag
Startmoment(en): begin september tot en met maart Meld je aan
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 2 jaar
Crebonummer: 25499
Startmoment(en): Augustus en februari
Het beroep
Lees pagina voor

Als Medewerker facilitaire dienstverlening heb je verschillende taken en werkzaamheden binnen het bedrijf waar je werkt. Je werkzaamheden verschillen per afdeling en per bedrijf.  Een paar voorbeelden van werkzaamheden zijn: beheer van gebouwen (huismeester), catering, ondersteunen van evenementen, inrichten van ruimtes, schoonmaak, beveiliging en het kan ook zijn dat je de post verzorgt en receptietaken uitvoert. Als facilitair medewerker ben je gastvrij, servicegericht en kun je goed schakelen tussen verschillende werkzaamheden. Je kunt bij veel bedrijven aan de slag, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Voorbeelden van bedrijven waar je aan het werk kunt zijn zorginstellingen, onderwijsinstellingen, maar ook bij bedrijven gespecialiseerd in de facilitaire dienstverlening.

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Toelatingseisen
Lees pagina voor
Toelatingseisen Niveau 2 (basisberoepsopleiding)

Sinds 1 augustus 2014 zijn er voor de basisberoepsopleiding vooropleidingseisen. Dit houdt in dat iedereen die de basisberoepsopleiding wil volgen, aan de volgende vooropleidingseisen moet voldoen:

 • basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
 • theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
 • voor een niveau 2 opleiding heb je een afgeronde niveau 1 opleiding in de branche waarin je wilt doorleren;
 • een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Aanvullende eisen
In het algemeen geldt dat je voor het volgen van een bbl opleiding als werknemer in dienst moet zijn bij een leerbedrijf en in het bezit bent van een arbeidscontract.

Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende eisen gesteld worden.
Laat je hierover informeren bij het Servicecentrum Opleidingen

Over opleiding
Lees pagina voor

Doordat je veel verschillende werkzaamheden moet kunnen uitvoeren heeft de opleiding een brede en gevarieerde inhoud. Je kunt bijvoorbeeld op de ene dag bezig zijn met het voorbereiden van een warme lunch en op een andere dag met het herstellen van kapotte stopcontacten.
De fijne kneepjes van het vak leer je op een praktische manier van deskundige vakdocenten.
Een belangrijk onderdeel van de lessen op school is de projectdag. Je gaat dan met een groep medestudenten erop uit om klussen te doen voor bijvoorbeeld een basisschool.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzendelen
Lees pagina voor

Iedere opleiding heeft ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf kleur geven aan je opleiding. Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde en een plus op de mbo- diploma. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Keuzedelen die te maken hebben met ondernemerschap zijn hier een voorbeeld van. Je kunt ook kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijklessen leer je de kennis, vaardigheden en houding die nodig zijn voor het beroep. De onderwerpen die daarin aan bod komen, zijn:
vergaderservice,  eenvoudige gerechten en dranken maken en serveren,  licht administratief werk zoals post, repro, telefonie, werken met digitale systemen,  goederen verzamelen,  transporteren en voorraad onderhouden,  gebouwcontrole, huismeester en techniek,  huismeester in een zorginstelling, schoonmaken.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.
Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Met de opleinding Medewerker facilitaire dienstverlening heb je een goede, brede basis gelegd waarmee je ook kunt doorstromen naar verwante opleidingen op niveau 3.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Adres

Dierensteinweg 4c
2991 XJ
Barendrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900-789 0789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons
Home Sluiten