Terug naar overzicht Dienstverlening

Dienstverlening, profiel Medewerker facilitaire dienstverlening

Ben jij flexibel, zelfstandig, handig én vind je het leuk om het mensen naar de zin te maken? Met die dienstverlenende instelling zou jij een aanwinst zijn voor elke organisatie! In de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening stomen we jou klaar om aan de slag te gaan als veelzijdige duizendpoot. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 2
Duur: 2 jaar. versneld 1 jaar
Crebonummer: 25499
Startmoment(en): Dordrecht: sep & feb (bij voldoende aanmeldingen)
Barendrecht: juni (versneld)
Het beroep

Er is bijna geen afwisselender beroep dan dat van een medewerker facilitaire dienstverlening. Je bent een aanspreekpunt, assisteert bij het beheer van gebouwen, voert logistieke activiteiten uit, doet administratief werk en helpt mee in de catering. Van het netjes maken van vergaderruimtes en uitvoeren van kleine onderhouds- en herstelwerkzaamheden tot aan het ontvangen en verwerken van inkomende post en goederen; jij speelt flexibel in op elke situatie.

Als medewerker facilitaire dienstverlening heb je oog voor gastvrijheid, voor het gebouw en de omgeving. Alles wat je doet, doe je om werk uit handen te nemen van anderen. Door jouw ondersteuning kan de organisatie draaiende blijven.  

Let op: In Barendrecht is alleen de versnelde route mogelijk. Op basis van het intakegesprek wordt bekeken of je in aanmerking komt voor deze verkorte route. De opleiding start in juni 2021. Voor de zomervakantie rond je al één examen af.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo basisberoepsgericht, kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma entreeopleiding
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Brede ontwikkeling
De opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening is onderdeel van de brede opleiding Dienstverlening. Deze opleiding bestaat uit drie richtingen: Medewerker Facilitaire Dienstverlening, Helpende Zorg en Welzijn en Medewerker Sport en Recreatie.

In de opleiding Dienstverlening word je opgeleid tot alleskunner en doe je ervaring op in verschillende werkgebieden. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen. 

Leuke projecten
De fijne kneepjes van het vak leer je op een praktische manier van deskundige vakdocenten. Een belangrijk onderdeel van de lessen op school is de praktijkmiddag. Je gaat er dan op uit met een groep medestudenten om bijvoorbeeld een voetbalclub te runnen: de kantine draaiende houden, de kleedkamers schoonmaken en noem maar op. Een andere keer ga je met je klas naar een basisschool en houd je toezicht op het plein, of help je de conciërge of de leraar in de klas. Elke periode wissel je van organisatie. Zo kom je te weten wat je leuk vindt en waar je talenten liggen!

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

Stage

Tijdens de bol-opleiding doe je praktijkervaring op in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk leer je een wat er van een medewerker Dienstverlening wordt verwacht. Op je stage voer je ook een aantal opdrachten uit die je voorbereiden op je examens op school en in de praktijk. Je praktijkopleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt je op het werk en beoordeelt je opdrachten. Hij heeft contact met je bpv-docent op school, die je ook bezoekt tijdens je stage. Je studieloopbaanbegeleider begeleidt je op school en helpt je om keuzes binnen je studieloopbaan te maken. De stageplaatsen worden door school gezocht. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van je diploma.

In de opleiding Dienstverlening loop je meerdere keren stage. Dat begint al in je eerste jaar, waarin je gedurende twee periodes van tien weken twee dagen per week stageloopt. In het tweede jaar loop je twee dagen stage en ga je drie dagen naar school. Gedurende je opleiding wissel je tussen verschillende stages en dat betekent dat je kennismaakt met allerlei bedrijven binnen de facilitaire dienstverlening.

Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en twee keuzedelen. In het eerste jaar volg je vakken uit het basisdeel, zoals bijvoorbeeld Administratie, Catering, Planmatig werken en Communicatie én doe je vakgerichte ervaring op in de praktijk van een facilitaire afdeling van een zorginstelling, het Onderwijsmuseum of de horeca. In het tweede jaar richten de vakken zich op het profiel Medewerker Facilitaire Dienstverlening, met vakken als Beheer en onderhoud gebouw, Logistieke werkzaamheden en ga je een dagdeel per week met je klas naar een praktijkbedrijf.

In de vakken leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding voor het beroep van Facilitair medewerker. Onderwerpen die daarin aan bod komen, zijn: vergaderservice, eenvoudige gerechten en dranken maken en serveren, licht administratief werk zoals post, repro, telefonie, werken met digitale systemen, goederen verzamelen, transporteren en voorraad onderhouden, huismeester en techniek, huismeester in een zorginstelling en gebouwcontrole.

Ook heb je algemene vakken, namelijk: Nederlands, Rekenen en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en diploma.  

Vervolg

Werken
Met een diploma Medewerker Facilitaire Dienstverlening op zak kun je aan de slag bij diverse organisaties. Zo kun je werken in een ziekenhuis, maar ook in een verzorgingstehuis, verpleegtehuis, hotel, conferentieoord, bedrijfskantine of -restaurant, cateringbedrijf of onderhouds- en schoonmaakbedrijf.

Doorleren
Met de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening heb je een goede, brede basis gelegd waarmee je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 of 4. Ook naar andere opleidingen binnen de sector Gezondheidszorg en Welzijn, zoals bijvoorbeeld Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan