Terug naar overzicht Elektrotechniek

Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

Je wil verder met elektrotechniek, je bent klantgericht en vindt het leuk om problemen op te lossen. Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen behoort het begeleiden van medewerkers tot je takenpakket. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega's. Bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen leiden wij jou op tot een echte vakman. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25331
Startmoment(en): September / Januari
Het beroep

Je maakt onderdelen voor elektrotechnische installaties en stelt componenten samen voor installaties in kantoorpanden, scheepsinstallaties, beveiligingsinstallaties, woningen, datanetwerken, telecom installaties, openbare verlichting of verkeerssignalering. Als eerste monteur elektrotechnische installaties kun je gaan werken in de elektrotechniek, industrie of de bouwsector.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

LEREN WERKEN MET WARMTEPOMPEN VOOR STUDENTEN EN PROFESSIONALS

Bij de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële install. en systemen zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding duurt drie jaar. Ben je onder de 18 als de opleiding start dan kan je de opleiding volgen door 1 dag naar school te gaan en 4 dagen te werken. Ben je ouder dan 18 bij aanvang van de opleiding dan kan je de opleiding volgen in een 1 middag en avond in de week. De lessen van keuzedelen en examens vinden overdag plaats.

Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkopleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als Eerste monteur elektrotechnische industriële install. en systemen.

De voortgang op school wordt iedere periode samen met jou studieloopbaanbegeleider bekeken. Voor de voortgang in de beroepspraktijk zijn er tijdens de opleiding 3 meetmoment waarbij de school jou ontwikkeling binnen de beroepspraktijk meet. Samen met de praktijkopleider wordt gekeken naar je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding gerelateerd aan de werkprocessen die horen bij jou opleiding. Zo borgen we een goed verloop van je opleiding met als doel een eerste monteurs diploma.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijkvakken leer je de juiste kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je leert hoe je elektrotechnische installaties onderhoudt en in bedrijf stelt. Je leert alles over kabeldraagsystemen, schakel en verdeelinrichtingen en data communicatiesystemen.

De algemene vakken zijn: Nederlands, Rekenen, Loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het behalen van je diploma.

Vervolg

Na de opleiding Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen kun je doorstromen naar de volgende opleidingen:

Een niveau 4 opleiding elektrotechniek
In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen meerdere uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan