Terug naar overzicht Maatschappelijke zorg

Begeleider specifieke doelgroepen

Help je graag anderen? Ben jij creatief, initiatiefrijk en stressbestendig? Heb jij oog voor persoonlijke verzorging (bijv. wassen) en vind je het niet erg om dit ook te doen? Kun je je goed inleven in het gedrag van andere mensen? Dan is de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen echt iets voor jou. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25476
Startmoment(en): september
Het beroep

Als begeleider specifieke doelgroepen heb je direct contact met mensen die zich niet zelfstandig in de samenleving kunnen redden. Je ondersteunt mensen thuis of in een hulpverlenende instelling, zoals bijvoorbeeld in de ouderenzorg. De begeleidingsvraag van de cliënt loopt als een rode draad door het begeleidingsplan dat je helpt opstellen. In deze begeleiding richt je je op meerdere terreinen: wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd. Je toont belangstelling voor de cliënt en naastbetrokkenen en je bent vraaggericht ingesteld om zo een duidelijk beeld te krijgen van de situatie van de cliënt. Je onderzoekt mogelijkheden, beperkingen, wensen en verwachtingen. Als begeleider ondersteun je ook bij de persoonlijke verzorging van de cliënt, bijvoorbeeld bij het wassen

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Bij de opleiding Begeleider specifieke doelgroepen zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk.
Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Begeleider specifieke doelgroepen duurt drie jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je Proeve van Bekwaamheid en dus je diploma.

Vakken die aansluiten bij het beroep zijn onder andere:

 • Communicatie
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Activiteiten
 • Drama
 • Persoonlijke verzorging
 • Vaardigheidslessen gericht op persoonlijke verzorging
 • Ergonomie (tiltechnieken)
 • Wonen en huishouden
 • Beeldende vorming
 • Kwaliteit in de organisatie
 • Begeleiden en Ondersteunen

Let op: Als begeleider specifieke doelgroepen leer je dus ook hoe te ondersteunen bij persoonlijke verzorging (bijv. het wassen van cliënten). Hier leg je examen in af.  

Vervolg

Met je mbo-diploma kun je ook doorstromen naar een niveau 4 opleiding of doorstromen naar werk.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan