Terug naar overzicht Verpleging & Verzorging

Begeleider gehandicaptenzorg

Bij de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg word je opgeleid voor een mooi beroep in de zorg.  Ben jij creatief, stressbestendig en sociaal vaardig? Hou je ervan om met mensen te werken? Heb je hart voor mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Kies dan voor de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bol
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25475
Startmoment(en): eind augustus en begin februari
Het beroep
Lees pagina voor

 

Werken als Begeleider gehandicaptenzorg is veelzijdig. Je ondersteunt cliënten die moeite hebben om volledig zelfstandig te functioneren. Je begeleidt en verzorgt hen op verschillende terreinen: persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd. Je brengt hun wensen in kaart, helpt bij het opstellen van activiteitenplannen en voert ze uit. Je toont belangstelling voor de cliënt en naastbetrokkenen en je bent vraaggericht ingesteld om zo een duidelijk beeld te krijgen van de situatie van de cliënt. Je onderzoekt mogelijkheden, beperkingen, wensen en verwachtingen.

 

Klik hier om te kijken wat de kans op werk is voor deze opleiding
Over de opleiding
Lees pagina voor

De opleiding Begeleider gehandicaptenzorg maakt onderdeel uit van de brede opleiding MZ-VIG, een combinatie van maatschappelijke zorg en verzorgende, individuele gezondheidszorg.

De opleiding MZ-VIG biedt je de mogelijkheid uit te stromen in één of meer profielen: Verzorgende-IG, Begeleider gehandicaptenzorg en/of Begeleider specifieke doelgroepen. Blijkt straks één van de andere profielen toch beter bij je te passen, dan kan je dit nog wijzigen tijdens je opleiding. Het is zelfs mogelijk in twee uitstroomrichtingen een diploma te behalen.

Kies je voor deze opleiding dan krijg je dus een brede basisopleiding aangeboden en doe je ervaring op in het brede werkveld. Daarmee heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt!

In de zorg wordt steeds meer de nadruk gelegd op de combinatie van wonen, welzijn en zorg. Het welbevinden van de cliënt staat hierbij centraal. Of de cliënt nu thuis woont of in een instelling; het gaat om het creëren van een prettige leefomgeving in combinatie met een zinvolle dagbesteding, in samenspraak met cliënt en naastbetrokkenen. Als medewerker richt je je op het verlenen van maatschappelijke zorg, veelal in combinatie met basiszorg.
Tijdens je opleiding maak je kennis met alle elementen van de zorg, zodat jij straks de medewerker bent waar de arbeidsmarkt om vraagt.

Stage
Lees pagina voor
Tijdens de bol opleiding ga je praktijkervaring opdoen in een bedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Door werken in de praktijk krijg je een beter beeld van het beroep. Je stagebegeleider die bij het bedrijf werkt, begeleidt jou op het werk. Hij heeft contact met je docent die je ook bezoekt tijdens de stage. Je mentor begeleidt je op school en tijdens de stage en helpt je om keuzes binnen jouw schoolloopbaan te maken. Op school word je goed voorbereid voor dat je op stage gaat en word je ook geholpen bij het vinden van een stageplaats. Samen met je begeleiders werk je aan je vakmanschap, aan een succesvolle stage en het behalen van jouw diploma.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

In de praktijkvakken leer je de juiste kennis, vaardigheden en werkhouding aan te nemen, die je straks nodig hebt. Je krijgt les over activiteiten met doelgroepen, zorg voor leefomgeving, en het begeleiden van cliënten.
Daarnaast krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Vervolg
Lees pagina voor

Na de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg kun je als begeleider, groepsleider, woonbegeleider of activiteitenbegeleider aan de slag in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang.

Met je mbo 3-diploma kun je ook doorstromen naar een mbo 4-opleiding zoals:

 • Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen
 • Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
 • Sociaal werk
Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers
Adres

Mollenburgseweg 82

4205 NB Gorinchem

Adres

Leerparkpromenade 100
(TomTom: Maria Montessorilaan)
3312 KW Dordrecht

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 10.00 - 14.00 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Bel ons Mail ons