Terug naar overzicht Maatschappelijke zorg

Begeleider gehandicaptenzorg

Bij de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg word je opgeleid voor een mooi beroep in de zorg. Heb je hart voor mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Kies dan voor de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25475
Startmoment(en): september
Het beroep

Werken als Begeleider gehandicaptenzorg is veelzijdig. Je ondersteunt cliënten die moeite hebben om volledig zelfstandig te functioneren. Je begeleidt en verzorgt hen op verschillende terreinen: persoonlijke verzorging, wonen, huishouden, werk, school en vrije tijd. Je brengt hun wensen in kaart, stelt activiteitenplannen op en voert ze uit. Als Begeleider gehandicaptenzorg ga je een professionele relatie met cliënten aan. Jouw persoonlijkheid is dus doorslaggevend voor een persoonlijke klik. Daarom is het belangrijk dat je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer kunt zijn.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Bij de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Begeleider gehandicaptenzorg duurt drie jaar.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2021 ‐ 2022

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Activiteiten met doelgroepen, zorg voor leefomgeving, begeleiden, doelgroepen algemeen, functies in een organisatie.
Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Na de opleiding Begeleider gehandicaptenzorg kun je als begeleider, groepsleider, woonbegeleider of activiteitenbegeleider aan de slag in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg of maatschappelijke opvang.

Met je mbo-diploma kun je bijvoorbeeld ook doorstromen naar:

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan