Terug naar overzicht Gezondheidstechnische beroepen

Audicien

Bij de opleiding Audicien werk je in een winkel voor gehoorapparaten. De Audicien verricht metingen op het gebied van gehoor- en gehoorafwijkingen. De audicien adviseert de klant over de bestaande gehoortoestellen en legt uit hoe de gebruiker ermee om moet gaan. Tijdens de opleiding leer je alles over het gehoor, de anatomie van het oor en je neemt kennis van alle soorten hoortoestellen. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 4
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25047
Startmoment(en): september
Het beroep
Lees pagina voor

Bij de opleiding Audicien leren wij jou alles over de hulpmiddelen die mensen met een gehoorbeperking gebruiken en nodig hebben. Denk aan gehoorapparaten, speciale telefoons, hoorbrillen, weksystemen en ringleidingen. Goed luisteren en duidelijk communiceren zijn belangrijk om je vak uit te oefenen. De kans bestaat dat je een cliënt eerst moet doorverwijzen naar een huisarts of andere specialist.

Met diverse instrumenten meet je heel precies hoe goed de cliënt nog kan horen. Verder ben je verantwoordelijk voor het testen, afstellen en repareren van de apparatuur. De techniek van deze apparatuur wordt steeds beter. Het spreekt voor zich dat je op de hoogte blijft van nieuwe technische mogelijkheden.

Toelatingseisen
Lees pagina voor

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2 & 3
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding
Lees pagina voor

Bij de opleiding Audicien zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in een kleinschalig lesgebouw, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci college heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding Audicien duurt 3 jaar. Individuele versnelling is mogelijk. Je werkt 4 dagen per week bij een bedrijf en je gaat één dag in de week naar school. Je bent in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkbegeleider die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak. Op school werk je aan je theoretische kennis en aan je praktische vaardigheden. Je krijgt les van docenten die het vak kennen. De lesstof sluit aan op je werk als Audicien. Samen met de praktijkbegeleider beoordeelt de docent je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding.

Systeem eisen laptops t.b.v. Opleidingen 2020 ‐ 2021

Stage
Lees pagina voor
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen
Lees pagina voor

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken
Lees pagina voor

Je krijgt onder andere de vakken: Anatomie & Pathologie, Audiologie & Geluidsleer, Audiometrie (gehooronderzoek), Communicatief & Commercieel Handelen, Kennis & Techniek van het hoortoestel, Ondersteunende audicienswerkzaamheden, Otologie & Otoscopie, Psychologie van en communicatie met de slechthorende, Wiskunde & Natuurkunde.

De algemene vakken zijn: Engels, Nederlands, Rekenen en het vak Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg
Lees pagina voor

Als audicien ga je aan de slag in de winkel, de audiometrieruimte en de werkplaats van een audiciensbedrijf.

Lees pagina voor

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Galerij

Audicien Audicien
Audicien Audicien

Waarom het Da Vinci College?

Waarom het Da Vinci College?

Wij geloven dat we jou en de werkgevers in de regio persoonlijk moeten kennen om jouw talenten optimaal tot bloei te laten komen. Daarom werken we intensief samen met het bedrijfsleven, ondersteunen we jouw ambities en bieden we je professionele en persoonlijke begeleiding. Vanzelfsprekend binnen een uitdagende en tegelijkertijd veilige leeromgeving. Zo halen we meer jij uit jou en heb je een leuke en leerzame tijd op het Da Vinci College én daarna ook de beste kansen op een carrière die bij je past.

Het Da Vinci College:

 • Betrokken
 • Ambitieus
 • Professioneel

 

Wij willen je graag leren kennen.

Hopelijk jij ons ook!

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kan je direct aanmelden met je DigiD account. Lukt dat niet dan heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je Bugerservicenummer (BSN).
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je vooropleiding.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je aanmeldt voor een BBL-opleiding.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur). Of stuur ons een bericht.

Meld je nu aan
Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.