Terug naar overzicht Wellness

Haarstylist dame/heer

Vind je het leuk om mensen in de watten te leggen en mooi te maken? Leg je makkelijk contact met mensen en stel je de wensen van de klant centraal? Vind je prettig om de handen uit de mouwen te steken? Kies dan voor de opleiding Haarstylist dame/heer. Wil je meer weten, kijk naar het filmpje over het beroep.

play button
Leerweg: bbl
Niveau: 3
Duur: 3 jaar
Crebonummer: 25642
Startmoment(en): september
Het beroep

Als Haarstylist dame/heer zie je meerdere keren per dag direct het resultaat van je inspanningen. Je hebt alle disciplines van het kappersvak in de vingers: knippen, kleurbehandeling, modelleren en lang haar bewerken behoren tot je dagelijkse werkzaamheden. Je geeft tips en uitleg over haarverzorging. Vanzelfsprekend laat je cliënten met een glimlach naar hun eigen spiegelbeeld kijken. Behalve over vaktechnische kennis en vaardigheden beschik je ook over mensenkennis en commerciële en sociale vaardigheden. Je werkt immers met klanten. Na de opleiding Haarstylist dame/heer zorgen wij ervoor dat je beschikt over alle benodigde vakkennis.

Toelatingseisen

 • diploma vmbo kaderberoepsgericht, gemengde- of theoretische leerweg
 • diploma mbo niveau 2
 • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo
 • diploma havo

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf.

Lees meer over ons toelatingsbeleid

Over de opleiding

Bij de opleiding Haarstylist dame/heer zorgen wij ervoor dat jouw talent tot bloei komt. Samen met de werkgevers in de regio, onze docenten en jouw inzet. Dat doen we in kleinschalige lesgebouwen, vertrouwd en persoonlijk. Bij het Da Vinci College heb je een leuke en leerzame tijd en je versterkt jezelf in de baan die bij je past. De opleiding duurt drie jaar. Je werkt vier dagen per week bij een bedrijf en je gaat een middag en een avond naar school.

Tijdens de opleiding Haarstylist dame/heer ben je in dienst bij het bedrijf. Daar heb je een praktijkleermeester die je begeleidt. Door te werken in de praktijk leer je al doende je vak en de beroepshouding die past bij het vak.

Op school werk je aan je theoretische kennis. Je krijgt les van een docent die het vak kent. De lesstof sluit aan op je werk als kapper.

Je docent bezoekt je regelmatig op je werk. Samen met de praktijkleermeester beoordeelt hij je (vak)kennis, vaardigheden en beroepshouding. Samen met je docenten en je praktijkleermeester werk je samen aan een goed verloop van je opleiding met als doel een diploma.

De opleiding is ook in een bol variant te volgen

Stage
Als je een bbl-opleiding gaat volgen heb je altijd werk en heb je een praktijkovereenkomst met je school en met een erkend leerbedrijf. Wanneer je geen leerbaan hebt voordat je aan het praktijkonderdeel van een bbl-opleiding begint, kan dit betekenen dat je je studie niet kunt afmaken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat je werk hebt en dat het werk dat je doet aansluit op wat je leert op school. In sommige gevallen kunnen wij je helpen met het vinden van werk. Naast je baan ga je één dag of een dag en een avond naar school. Tijdens je werk word je begeleid door een erkende praktijkopleider.
Keuzedelen

Elke opleiding heeft keuzedelen. Dit is een onderdeel van je opleiding. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen zodat je na je opleiding nog interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan keuzes gericht op ondernemerschap. Je kunt ook gaan voor keuzedelen waarmee je beter kunt doorstromen naar een hoger mbo-niveau of naar het hbo. De keuzedelen geven jou een meerwaarde. Je studieloopbaanbegeleider ondersteunt je bij het maken van de juiste keuzes.

Vakken

In de praktijkvakken leer je de juiste (product)kennis en vaardigheden en de juiste werkhouding voor het vak. Je volgt vakken als: haarkleuring, permanenten, knippen/snijden, föhnen/stylen, watergolven, hygiëne/arbo/milieu, haaronderzoek en haarverzorging.

De algemene vakken zijn:Nederlands, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap.

Deze vakken zijn belangrijk voor je ontwikkeling en het halen van je proeve van bekwaamheid en je diploma.

Vervolg

Als Haarstylist dame/heer ben je werkzaam in een kapsalon of beautyfarm. Ook is het mogelijk om je eigen kapsalon te beginnen.
Na niveau 3 zijn er in dit vakgebied geen vervolgopleidingen. Wel kun je trainingen, cursussen en workshops volgen die salons en productmerken organiseren. Verder kun je het vak uitbreiden met visagie, grime of manicure/nagelstyling.

Voor het volgen van een opleiding maak je de volgende kosten:

 1. Het cursusgeld
  Bekijk de hoogte van het cursusgeld
 2. De opleidingskosten
  Bekijk de kosten voor boeken en ander lesmateriaal
Studie in cijfers

Studiegids

Waarom het Da Vinci College?

Enthousiast? Meld je aan.

Goed om te horen dat je wilt gaan studeren bij het Da Vinci College. Je kunt je direct aanmelden met je DigiD account.

 • Je inloggegevens van DigiD.
 • De gegevens van je ouder/verzorger als je nog geen 18 jaar bent.
 • De gegevens van je leerbedrijf als je je aan wilt melden voor een bbl-opleiding.
 • De gegevens van je vooropleiding als je niet recent een opleiding hebt gevolgd.

Studieadvies? Neem dan contact op met informatie opleidingen 0900 - 789 0 789 (bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30 - 16.30 uur).

Meld je nu aan