Maatschappelijke Zorg – Verzorgende (VIG-MZ) Niveau 3 - bol - 3 jaar

Is het jouw passie om voor mensen met een zorgvraag te werken? Heb je hart voor mensen die extra zorg en begeleiding nodig hebben om zichzelf te kunnen redden? Hou je van afwisseling, ben je stressbestendig, sociaal vaardig en ondernemend? Dan is de brede opleiding Maatschappelijke Zorg - Verzorgende echt iets voor jou.

Over de opleiding

De brede opleiding VIG-MZ is een combinatie van opleidingen die elkaar heel goed aanvullen. De opleiding bestaat uit drie profielen:

Je schrijft je in voor één van de profielen, maar de eerste twee jaar van de opleiding is voor iedereen hetzelfde. Je krijgt les in gemengde groepen en leert zo van je medestudenten. Met de opleiding VIG-MZ wordt je dus breed opgeleid en doe je praktijkervaring op in verschillende facetten van het werkveld. Hiermee heb jij dus straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Halverwege het tweede jaar maak je een definitieve profielkeuze waarin je in het derde jaar gaat examineren. Het is ook mogelijk in twee profielen een diploma te behalen. Dat bespreek je met je studieloopbaanbegeleider.

Wat leer je?

Mensen blijven tegenwoordig steeds langer zelfstandig thuis wonen en ook zorginstellingen gaan over op kleinschalige woonvormen. Mensen willen zelf graag de controle houden en jij helpt ze bij de dingen die ze nog zelf kunnen. 
Tijdens je opleiding leer je hoe je cliënten helpt bij medische zorg, persoonlijke verzorging en de zorg voor het huishouden. Daarnaast leer je ook hoe je moet omgaan met je cliënten en hoe je hen kunt begeleiden. Het kunnen luisteren naar wensen en behoeften is belangrijk, zodat je je cliënten zo goed mogelijk kunt ondersteunen en de zorg af kunt stemmen op wat ze nodig hebben. 
Je krijgt op school ook creatieve vakken zodat je mensen kunt begeleiden bij verschillende activiteiten. Daarnaast krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. 

Stage

Een belangrijk deel van je opleiding leer je in de praktijk door op stage te gaan. Je wordt hierin zowel vanuit school als vanuit het werkveld goed begeleid. Je doet op verschillende plaatsen werkervaring op en bouwt zo ook al aan je cv. Je kunt stage lopen in zorginstellingen zoals een verpleeghuis, een zorgcentrum of een kleinschalige woongroep. Je werkt daarbij vooral met ouderen of gehandicapten.

Na je opleiding

Heb je je diploma behaald, dan kun je doorstromen naar een verwante niveau 4 opleiding, zoals mbo-verpleegkundige of persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. 
Ga je liever werken, dan zijn de kansen op een baan het grootst als begeleider of verzorgende in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg.

Bel ons Mail ons