Maak even tijd voor een proefles Chinees

 

Vorig jaar kreeg ik net als alle andere DVC collegae de kans om aan te sluiten bij Chinese of Spaanse les die in het domein Office wordt aangeboden.

Het leek me heerlijk weer eens een keer een cursus te volgen die niet in het licht van het werk staat maar gewoon vanuit interesse.

Waarom dan Chinees en niet Spaans, “daar heb je toch veel meer aan”, krijg ik regelmatig als opmerking? Nou gewoon omdat het kan.

 

Afgelopen jaar bestond de groep uit 3 personeelsleden en 12 leerlingen van verschillende nivo’s en opleidingen. Nivo 2, 3 en 4 studenten uit Welzijn, Art en Design, Business, Technologie, ICT academie, juist deze mix maakt de groep bijzonder. Chinees is zo anders dat je niet zoveel hebt aan goede kennis  van andere talen. Iedereen begint dus op hetzelfde 0-niveau. Of je nu personeelslid bent of student van niveau 2,3 of 4, we staan allemaal voor exact dezelfde uitdaging.

 

2 uur les per week op dinsdag van half 5 tot half 7 plus daarbij nog 1 uur in de week huiswerk is voldoende om je de basis van de Chinese taal eigen te maken.

Grammaticaal is Chinees een erg eenvoudige taal. Er zijn geen werkwoord vervoegingen en geen naamvallen. Je gebruikt de woorden als dominosteentjes die je achter elkaar zet en kunt uitwisselen. Super simpel.

Iets lastiger is de uitspraak, veel woorden kun je op 4 verschillende manieren uitspreken en dan heb je meteen verschillende betekenissen.

Het moeilijkst zijn de karakters. Er zijn er veel en ze lijken allemaal op elkaar in het begin. Je hebt ze overigens het eerste jaar niet echt nodig om het Chinese staatsexamen te halen maar het hoort wel bij de les. Nan Zheng, onze enthousiaste docente neemt je stap voor stap mee en zorgt ervoor dat het goed te doen is.

Het mooie aan deze cursus is dat je niet alleen de taal leert. Nan vertelt ook over de cultuur, het culinaire China, gebruiken en bijgeloof. Een bijzonder moment: met de hele groep uit eten in Rotterdam, authentiek Kantonees met voor mij compleet nieuwe gerechten.

 

Het staatsexamen is ook bijzonder. Op zondag (want in China werkt iedereen van maandag tot en met zaterdag) en zoiets als een examen doe je natuurlijk in je eigen tijd. De met een Chinese lakzegel verzegelde examens zijn vanuit China naar Nederland gestuurd. Nadat we het examen gemaakt hebben, is het daarna weer terug gestuurd naar China om het daar na te laten kijken. Het certificaat zal nu weer vanuit China opgestuurd worden naar Nederland (alles met ouderwetse post J).

De cursus is een absolute aanrader. Ik ga komend jaar in ieder geval door zodat ik in het voorjaar voldoende Chinees beheers om met mijn dochter een ongeorganiseerde reis door dat prachtige land te kunnen maken.

Meer weten, kom naar de proef les op dinsdag 29 september 2015 vanaf 17.00 uur in lokaal O1.27b- Ocra

Bel ons Mail ons