Lisa bij de Kinderrechtentop

Bij Lisa, een leerbedrijf van de ICT Academie, schrijven leerlingen iPad-apps voor meervoudig gehandicapte kinderen. Leerling Josja de Greef is meegeweest naar de Kinderrechtentop in Leiden om de apps de promoten. 

door Josja de Greef

Het afgelopen jaar ben ik bij leerbedrijf Lisa bezig geweest met het programmeren van de Youmie-apps. Deze apps voor de iPad helpen meervoudig gehandicapte kinderen om mee te doen aan sociale activiteiten. Nu de eerste app bijna af is, is onze opdrachtgever Nicole van den Dries druk bezig met het promoten van de Youmie-apps. Op 20 november mocht ik met haar mee naar de Kinderrechtentop in Leiden. Nicole gaf daar een presentatie en later hebben we samen meegedaan aan een rondetafeldiscussie.

Tijdens de discussie hebben we gesproken over hoe we online spelen kunnen inzetten om ontmoetingen tussen jeugd met en zonder meervoudige beperkingen tot stand te brengen. Uit de discussie zijn een hoop ideeën gekomen. Een middag organiseren waar kinderen samen Minecraft kunnen spelen, hardware bouwen waarmee gehandicapte kinderen serious games kunnen spelen, allerlei creatieve plannen hebben we op tafel gelegd.

De discussie heeft geleid tot twee concrete plannen. In 2015 is er weer een week van de mediawijsheid en het thema daarvan zal dit jaar zijn: jeugd samenbrengen. Daarnaast wordt er een netwerk opgericht dat als doel heeft om speeldagen te organiseren waar kinderen, met of zonder beperkingen, samen kunnen spelen.

Al met al geen slechte uitkomst. Ik ben blij dat ik tijdens de Kinderrechtentop heb kunnen helpen om een verschil te maken in het leven van kinderen met beperkingen. Begin volgend jaar brengen we met leerbedrijf Lisa de eerste Youmie-app uit en ik hoop dat we daarmee nog een stap in de goede richting zetten. Gezien alle positieve reacties van mensen die de app hebben uitgeprobeerd tijdens de Kinderrechtentop, heb ik er alle vertrouwen in.

Bel ons Mail ons