Leuke projecten

Project keukenkasten

Door studenten Meubelmaker/(Scheeps)Interieurbouwer

Tweedejaars studenten van de opleiding Meubelmaker/(Scheeps)Interieurbouwer zijn voor hun project keukenkasten langs geweest bij InTriplo. Bij dit bedrijf, gespecialiseerd in interieurbouw, kregen de studenten uitleg over diverse machines. Vervolgens mochten de studenten hier ook zelf mee aan de slag. Voor veel studenten een nieuwe manier van werken, omdat deze grote machines niet in de praktijklokalen op school staan. Een goed voorbeeld van hybride onderwijs, waarbij bedrijfsleven en onderwijs nauw samenwerken om de werknemers van de toekomst op te leiden.

Voor dit project gingen de studenten bij Intriplo de spaanplaten voor de kastrompen, lades en deuren met de computergestuurde opdeelzaag op maat zagen. Vervolgens werden de kanten van deze platen beplakt met de kantenlijmmachine en de scharniergaten werden geboord met de cnc, een computergestuurde freesmachine. Een mooie kans voor de studenten om een keer met deze machines te werken en de bedrijven in de  branche beter te leren kennen. Dat gaat voor één van de studenten zeker lukken, want hij heeft tijdens het bezoek een mooie stageplaats bij InTriplo geregeld.

Studenten maken duurzaam ontwerp voor herbestemming Biesboschhal

Door studenten Bouwkunde

Aan deze wedstrijd doen 23 studententeams uit het hele land mee. In opdracht van een overheidsorganisatie, zoals de gemeente, gaan studententeams aan de slag met duurzame en circulaire ontwerpen voor nieuwbouw, bestaande bouw of monumenten. Maandagmiddag 17 december 2018 vond in de Biesboschhal in Dordrecht de aftrap van het project plaats. Wethouders Rik van der Linden waren hierbij aanwezig en riepen de studenten op om de gemeente te verrassen met nieuwe ideeën. Het is belangrijk dat de studenten leren en ervaren wat duurzaam bouwen inhoudt, zodat zij later bewust duurzame keuzes maken als professional, maar ook als consument

De Biesboschhal, een voormalig scheepswerf uit 1950, is een gemeentelijk monument. Op dit moment gebruikt DordtYart tijdelijk de hal als expositieruimte. De gemeente Dordrecht zoekt een passende, nieuwe functie voor de loods en vraagt de studenten een slim, circulair ontwerp te maken. Hierbij moeten hernieuwbare en circulaire materialen gebruikt worden.

Wat is circulair eigenlijk?
We moeten slim en zuinig omgaan met grondstoffen. Het is belangrijk dat grondstoffen zoveel mogelijk in een kringloop (cirkel) blijven en niet op de afvalberg belanden. Dat is een circulaire economie: de waarde van producten, materialen en grondstoffen zo lang mogelijk behouden. En het afval en de uitstoot van schadelijke stoffen tot een minimum beperken. Daarnaast gaat de circulaire economie ook over een andere manier van denken: afval is geen afval meer, maar vormt een nieuwe grondstof. Voor gebouwen betekent dit dat we niet alleen kijken naar de materialen, maar ook naar het langer en flexibel gebruiken van een gebouw.

Winnaars
De ontwerpwedstrijd SlimCirculair geeft studenten de kans om binnen een (bijna) echte situatie te leren over energieneutraal bouwen. De studenten volgen het komende half jaar verschillende masterclasses om meer kennis op te doen over circulair bouwen en bouwen voor de toekomst. In juni 2019 kiest een jury onder leiding van de Nationale Energiecommissaris, de heer Ruud Koornstra, het beste ontwerp. Ook is er een publieksprijs voor het meest aansprekende ontwerp.

"Als u links kijkt ziet u een… hologram"

Door studenten Mediavormgeving

Het begon met een opdracht om een interactieve rondleiding te bedenken voor de Duurzaamheidsfabriek. Twee vierdejaars studenten Mediavormgeving gingen aan de slag. Augmented reality was een optie, maar bleek niet goed werkbaar. Toen kwam het idee om een hologram te bouwen. Holografie is een manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken. Met behulp van een oude monitor, een 3D printer, de snijmachine en ander aanwezig materiaal gingen de studenten aan de slag. Een mooie informatiezuil werd gemaakt met bovenop het hologram. Een echte eyecather. Druk je op een knop, dan verschijnt informatie in de vorm van beeld en geluid. De ambitie is om een aantal hologram-info zuilen te vullen met informatie over de bijzondere opleidingspleinen en machines die in de Duurzaamheidsfabriek aanwezig zijn. En dan is de interactieve rondleiding een feit!

Oesterzwammen kweken met Smart Technology

Door studenten Smart Technology

In opdracht van Kwekersgilde werken Da Vinci studenten en Deense studenten van een uitwisselingsproject aan het monitoren en reguleren van optimale groeiomstandigheden van oesterzwammen in de kwekerij. Het kweken van de zwammen is een zeer nauwkeurig werkje waarbij diverse omgevingsfactoren in de kweekkamer een rol spelen, zoals; temperatuur, vochthuishouding, lucht en CO2. Momenteel kan Kwekersgilde alleen lucht en vocht zelf reguleren. Aan het groepje Smart Technology studenten de opdracht om met behulp van sensoren alle waarden te monitoren. De sensoren zijn op verschillende plaatsen in de kweekruimte geplaatst. Regulatie met behulp van air conditioning, verwarming of vochtdispensers vormt een onderdeel van de test periode net als het integreren van externe data via internet, zoals het weer buiten de kweekkamer. Alle data die verzameld worden, leveren gezamenlijk een helder beeld over de optimale omstandigheden voor de kweek van de oesterzwam. Heb je trek gekregen in de lokaal gekweekte schimmel? De oesterzwammen van het Kwekersgilde worden geserveerd bij de Dordtse restaurants Post en Finss.