Leerlingen Uilenhof krijgen techniekonderwijs

In kortere tijd leren waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dat doen 24  derdejaars leerlingen vmboTL-havo  leerlingen van de Uilenhof vanaf deze week niet alleen op hun eigen school. Ze zijn de eerste groep die in het kader van het 'TOT traject  techniek' vakken bij het Da Vinci College Gorinchem krijgen.

TOT staat voor talent ontwikkeling techniek en is een praktijkgerichte opleiding, ontwikkeld en georganiseerd door vmbo-mbo-hbo. Aan het begin van hun schoolloopbaan kiezen leerlingen voor techniek omdat ze er goed in  zijn en/of dat bij techniek hun interesse ligt. Door hun motivatie en het uitdagende onderwijs kunnen ze in 9 jaar een hbo diploma halen in  bouwkunde, werktuigbouw of elektrotechniek. In de regio Gorinchem wordt het TOT traject uitgevoerd door de Uilenhof, het Da Vinci College en Hogeschool Rotterdam.

Snel en nieuwsgierig

Tijdens de opleiding op het vmbo zijn de leerlingen al enthousiast geworden door praktische lessen, projecten en excursies. "We gaan nu al lessen volgen op het mbo. Het voortgezet onderwijs gaat veel sneller als je doet wat je leuk vindt, en je wordt er nieuwsgierig van,' zegt Derzell Vingerhoed spontaan als hem gevraagd wordt wat hij leuk vindt aan TOT.

Dit derde leerjaar komen de leerlingen een dag in de week naar het Da Vinci College. De eerste 10 weken krijgen ze het vak Bouwkunde, daarna  18 weken Middenkader Engineering. Na 5 weken schoolexamens gaan de leerlingen door met hun opleiding op het mbo. Zij  kiezen  dan voor Bouwkunde of Middenkader Engineering en gaan dan  6 weken lang 3 dagen per week naar het Da Vinci College.

Werken aan je toekomst

Docent Bouwkunde Ad Verbeek is enthousiast en is meteen met de jongens aan de  slag gegaan. 'Heel leuk om met deze leerlingen te werken. Ze ontwerpen een kiosk en een reisbureau op een stadsplein. Vandaag geef ik de opdracht, maar ik zie het al,  de volgende les kan ik ze losser laten en kunnen ze  hun eigen onderwerp bedenken.'

De docenten geven de vakkennis en begeleiden in de praktijk. Daarnaast zijn eigen initiatief en zelf ontdekken waar je goed in bent een belangrijke leerpunten. Als rolmodel worden vierdejaars mbo studenten Bouwkunde ingezet. Zij geven gastlessen over bepaalde thema's en  helpen met het aanleren van de praktische vaardigheden.

Youri van Loopik zit geconcentreerd te tekenen maar wil wel even kwijt dat hij heel blij is met TOT 'Vorig jaar heb ik kozijnen gemaakt, we zijn op bezoek geweest bij bedrijven en ontwerpen vind ik ook leuk . Ik denk dat wat ik nu doe in de toekomst mijn werk wordt'.

Wil u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Michel Pipping. Mpipping@davinci.nl

Bel ons Mail ons