LAIT 4.0

Upgrading the skills of VET teachers in Advanced Industrial Technologies

31 oktober 2018 is het tweejarige project LAIT 4.0, waaraan Da Vinci College deelnam, afgesloten. Met succes, kan ik zeggen. Dit project heeft een grote bijdrage geleverd aan ons onderwijs. Als één van de weinige roc’s combineren wij nu techniek en ICT in één opleiding en werken onze studenten projectmatig’, vertelt Robert Bezemer, docent aan de ICT academie en deelnemer aan het project LAIT 4.0. 

Het is nog niet duidelijk of de grote technologische ontwikkelingen van deze tijd een werkelijke industriële revolutie veroorzaken. Maar, deze ontwikkelingen zorgen wel voor veel organisatorische en technische veranderingen in bedrijven. Als mbo moet je studenten hierop voorbereiden. Dit was de reden om twee jaar geleden LAIT 4.0 te starten. Medegefinancierd door het Erasmus + programma, zijn docenten geschoold. Zeven docenten (uit Schotland, Italië, Litouwen en Nederland) verbeterden hun technologische kennis om zo kleine en middelgrote ondernemingen te kunnen begeleiden en de studenten passend onderwijs te kunnen bieden.

‘In eerste instantie was één van de doelstellingen van het project om met behulp van bedrijvenscans te kijken waar bedrijven staan en op basis hiervan advies uit te brengen over te voeren koers. Dit kwam niet geheel uit de verf. Innoveren leeft zeker bij bedrijven, maar ze zijn terughouden met het delen van ideeën. Deze doelstelling hebben we halverwege dan ook bijgesteld. We hebben de gesprekken met bedrijven meer van de student ingestoken. Informatie uitwisselen om te achterhalen waar het bedrijfsleven staat en hoe wij onze studenten op moeten leiden’, aldus Robert.

‘Da Vinci College biedt studenten op dit vakgebied nu onderwijs passend bij de praktijk’, legt de enthousiaste docent uit. ‘We leiden studenten breed op. Dit doen we door opleidingen met elkaar te combineren, maar ook door studenten projectmatig te laten werken. ‘Freestylen’ noemen we dat. Studenten bedenken zelf een project en betrekken daar studenten bij. Dit kunnen studenten zijn van andere opleidingen, maar ook studenten uit het buitenland! Als gevolg van het LAIT 4.0 project hebben we in de Duurzaamheidsfabriek nu enkele 3D printers en ook robotarmen. We willen onze studenten, samen met Schotse studenten een veilige dataverbinding (ICT) aan laten leggen, zodat ook de Schotse studenten onze robotarmen kunnen bedienen (Smart Technology). Door op deze manier onderwijs aan te bieden doen studenten kennis op van meerdere vakgebieden, werken ze aan hun talenkennis, en ontwikkelen ze ook skills als (cross-cultureel) samenwerken, netwerken en communiceren.’

www.lait40.nl

Subsidieprojecten Da Vinci College

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.