Future Lab Dordrecht was een groot succes

Studenten en coaches vergroten hun '21st century skills' in een internationale en interculturele context. Gedurende de week ontdekten de deelnemers hun eigenheid en brachten dit in om hiermee het vraagstuk te beantwoorden.

De studenten die namens Da Vinci College deelnamen aan Future Lab zijn: Jis van Overschot - ICT, Jon van Loon - Mechatronica, Thomas van Loon - Mechatronica, Mariëlle Westerlaken - Verpleegkunde en Ben Vermeulen - Middenkader Engineer. 

Vijf dagen lang werkten ze aan een echte opdracht uit het bedrijfsleven waarbij ze antwoord gaven op de vraag van Sander Waterval, eigenaar en bedenker van de Wikkelboat. 'Hoe maken we de ervaring van de gebruikers met onze Wikkelboat nog unieker/persoonlijker?' De Wikkelboat is een Nederlandse ontwerp. Een varende variant op het 'tiny house', gemaakt van karton en ligt sinds juli 2017 in de haven van Amsterdam. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld al bij reservering hun voorkeur voor temperatuur, verlichting en geur aangeven. 
Tijdens de finale dag presenteerden studenten in vijf groepjes hun ideeën. Sander Waterval was enthousiast over de inbreng, die varieerde van kleine, realistische ideeën tot toekomstdromen als een 'Wikkeleiland'.

Leer jezelf kennen in contact met elkaar
Een pittig vraagstuk voor een divers samengestelde groep wat betreft opleiding, beginniveau van het onderwerp, verwachting, achtergrond en geslacht. Daarnaast gaat alles in het Engels. De studenten en coaches zijn in een paar uur training van Nick van Deudekom (bedrijf Ruwe Pit), voorzien van een basis waarop ze de hele week terug konden vallen. 'Solve the problem together.' Het was voor iedereen een verrassing dat 'vreemden' zo snel met elkaar aan de slag konden.

'In het begin was ik bang dat de communicatie niet goed zou verlopen, maar in twintig minuten waren we een echt team', student uit Finland.

'Het uit mijn comfortzone stappen voelde erg goed, ik voelde me direct niet meer alleen', student uit Spanje.

Naast het werken aan de case bestond het programma ook uit een aantal culturele activiteiten in Dordrecht. Aan het einde van de werkdag aten studenten samen op het gras bij het Leerpark. Dit schept een band en bij velen viel het afscheid dan ook zwaar. Maar, wat ze ook hebben geleerd is dat 'met de toekomst in je hand' het contact niet hoeft te stoppen.

Deze methode, met confrontaties, discussies en veel plezier, maakten Future Lab Dordrecht, voor zowel studenten als docenten, een vernieuwende manier van leren. Ervaren dat je betekenisvol bent als persoon en van elkaar leert in een team. Een probleem als vraagstuk zien waar diverse antwoorden op mogelijk zijn.

Rol docententeam
Bemoei je niet met het proces, leg je eigen mening niet op. Stel vragen en laat studenten zelf met antwoorden komen. 'Sit on your Hands', is wat er steeds tegen teamcoaches is gezegd, een knipoog naar hun traditioneel docentengedrag. Namens Da Vinci College namen de coaches Rob Wijers - A&D, Michael Beljaars - ICT, Dian Hetterscheid - Verpleegkunde en Gert Jan Marijnissen - Verpleegkunde deel aan Future Lab Dordrecht. Daarnaast waren er coaches uit Finland, Groot-Brittannië en Spanje. 

'Je vraagt iets en je krijgt een beter vraag terug', student uit Groot-Brittannië.

Onderdeel van Future is in our Hands
Future Lab Dordrecht is een onderdeel van het internationale project 'Future is in our Hands'. In een periode van twee jaar werkt vier maal een team van twintig studenten uit vier verschillende landen (Spanje, Groot-Brittannië, Finland en Nederland) aan een opdracht van een week van een opdrachtgever uit het bedrijfsleven. Dit is gekoppeld aan het excellentieprogramma, een programma waarmee de scholen beogen studenten zoveel mogelijk uit zichzelf te halen. Iedere groep wordt gecoacht door teamcoaches, die hiervoor in december 2017 in Helsinki getraind zijn. 

In maart 2017 werkten studenten in Helsinki aan een logistiek probleem. In mei 2017 was er een groep in Dordrecht en in oktober 2017 en februari 2018 gaan er groepen naar Groot-Brittanië en Spanje.

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.