Ervaringen van studentenambassadeurs


Maaike Buitink

 

 

Maaike Buitink – 17 jaar - tweedejaars student Marketing & Communicatie en studentambassadeur.

‘Ik vind het jammer dat mensen soms neerkijken op het vmbo en het mbo. Dat zou ik graag anders zien. Ik zie mezelf als voorbeeld dat als je mbo doet, je ook veel kansen krijgt en ver kunt komen. Dit was voor mij een belangrijke reden om studentambassadeur van Da Vinci College te worden. In het schooljaar 2017-2018 heb ik de studentambassadeurverkiezing van Da Vinci College gewonnen en daarom mag ik dit schooljaar, naast onze school, het gehele mbo vertegenwoordigen’.
Maar, dat is nog niet alles! Nog voordat ze aan haar mbo-opleiding begon wist Maaike al dat ze de komende jaren heel graag stage wil gaan lopen in het buitenland, met als voorkeur Spanje. Op school kwam ze in aanraking met ‘Wil Weg,’ een organisatie die het mogelijk maakt om stage te lopen in het buitenland. Ze is gevraagd ook ambassadeur te worden voor Wil Weg. Ze geeft regelmatig voorlichtingen op open dagen en andere bijeenkomsten voor Wil Weg.


Marinus Buitendijk

 

 

Marinus Buitendijk – 24 jaar - tweedejaars student Maatschappelijke zorg en studentambassadeur.

Marinus maakte de overstap van het schildersvak naar de zorgopleiding Maatschappelijke Zorg. Na zijn middelbare school is hij meteen gaan werken. Marinus, toen 16 jaar, deed de bbl-opleiding Schilder. Na zeven jaar wilde hij een vak met meer uitdaging. Uit beroepentesten en een gesprek met een loopbaanbegeleider bleek dat een zorgopleiding goed bij hem past. Dat was wel even wennen, van een fulltime baan naar fulltime student en van een mannenwereld naar een klas vol meiden.
Sinds het schooljaar 2017-2018 neemt Marinus deel aan het ambassadeurteam van Da Vinci College. ‘Het ambassadeurschap biedt me de mogelijkheid me extra te ontwikkelen. Studentambassadeurs krijgen verschillende trainingen voor onder andere presentatie skills en je gaat op zoek naar je eigen verhaal’.
‘Ik vind het leuk om op te treden als ambassadeur, omdat ik anderen graag vertel over de school en de opleidingen. Ik wil jongeren meegeven dat ze hun eigen keus moeten maken. Doe wat je echt leuk vindt. Ik ben erg blij met de switch die ik heb gemaakt en ik zie mensen in mijn omgeving die dat ook zouden willen, maar niet durven omdat ze dan bijvoorbeeld hun zekerheid kwijt zijn.’


Merkeb Ghirmay

 

 

Merkeb Ghirmay – 24 jaar – student Elektricien en studentambassadeur.

Merkeb komt uit Eritrea en is nu bijna drie jaar in Nederland. Hij heeft in diverse azc’s gewoond en woont sinds 2017 in Dordrecht. Hier voelt hij zich op zijn plek. Merkeb heeft in 2018 de entree-opleiding Elektricien bij Da Vinci College afgerond en is doorgestroomd naar een niveau 2 opleiding in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark. Ook in Eritrea was Merkeb veel met elektriciteit bezig. Dit deed hij voornamelijk om mensen te helpen. Daarnaast verkocht hij groente op de markt.
‘Ik ben ondernemend en pak de kansen die ik in Nederland krijg met beide handen aan. Het ambassadeur zijn helpt me nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast biedt het me de kans anderen te helpen, wat ik graag doe. Mijn doel is een goede elektricien worden. Ik ben graag praktisch aan de slag en met mijn handen werken. Met deze opleiding zit ik daarom helemaal op mijn plek.’


Mirjam de Graaf

 

 

Mirjam de Graaf – 24 jaar – vierdejaars student autotechniek en studentambassadeur.

Mirjam volgt de opleiding Autotechnicus. Omdat haar ouders een technische opleiding niet echt iets voor meisjes vonden heeft ze eerst de opleiding tot dierenverzorger gedaan. Uiteindelijk heeft ze toch voor een technische opleiding gekozen. Mirjam is erg ondernemend en een doorzetter. Ze werkte juist harder toen haar verteld werd dat ze misschien niveau 2 niet zou kunnen halen. Haar inzet werpt zijn vruchten af, want in 2018 heeft ze niveau 3 afgerond en is schooljaar 2018-2019 gestart in niveau 4! Ze heeft autisme en dyslexie. Dat ziet ze niet als een belasting, maar gebruikt ze om dingen op een andere manier te doen en anders te denken.
‘Ik vind dat het mbo meer persoonlijke begeleiding moet geven aan studenten. Veel mbo’ers weten niet goed wat ze willen of moeten doen. Ze krijgen van huis uit niet altijd de goede steun en de stap van vmbo naar mbo is groot. Als studentambassadeur kan ik jongeren hiermee helpen. Daarnaast zou ik heel graag meer meisjes in de techniek zien. Als meisjes kennis maken met techniek, zien ze dat het echt leuk is.’

Om deze video te bekijken dien je de cookies te accepteren en de pagina te refreshen.