Eigen bijdrage smartphone en GSM per 1 mei 2016 omhoog

Toelichting en terugblik
In een ver verleden, toen de  smartphone nog moest worden uitgevonden, hebben we ooit de eigen bijdrage voor de GSM op 5 gulden per maand gesteld. Met die eigen bijdrage stond de belastingdienst toe dat de door de werkgever verstrekte GSM ook voor privé doeleinden mocht worden gebruikt. Met de komst van de euro in 2002 werd het bedrag van 5 gulden omgezet naar € 2,27. Anno 2016 beschikken veel collega’s over een door de werkgever verstrekte smartphone/GSM en betalen we nog steeds die € 2,27 per maand.

Waarom die verhoging?
Zoals gezegd hebben we al ruim 15 jaar een eigen bijdrage van € 2,27.  In al die jaren zijn de kosten natuurlijk behoorlijk toegenomen. Zo is de aanschaf van een smartphone aanmerkelijk duurder dan van een GSM en bovendien zijn de huidige smartphone/GSM abonnementen, 3 of 4G inclusief internet, een stuk duurder dan de oorspronkelijke belbundels die we hadden.

Waarom nu pas die verhoging en niet eerder?
Enkele jaren geleden hadden we met de OR al een afspraak om de eigen bijdrage te verhogen. Omdat er op dat moment grote technische problemen waren met het Tele2-mobiele netwerk vonden we het ongepast om de eigen bijdrage te verhogen terwijl we geen goed werkende verbindingen konden leveren. We hebben toen de verhoging uitgesteld tot de problemen verholpen waren en het mobiele netwerk goed functioneerde.

Uiteindelijk bleek de oplossing om het contract met Tele2 te verbreken en weer over te stappen naar KPN. Na wat aanloopproblemen, blijkt het mobiele netwerk van KPN thans naar behoren te werken en vinden we het nu gerechtvaardigd de al eerder geplande verhoging alsnog door te voeren.

Als ik het niet eens ben met de verhoging?
Een smartphone-abonnement waarmee je ook privé mag bellen binnen Nederland mét gratis toestel voor € 5 per maand is natuurlijk een uitstekende arbeidsvoorwaarde. Toch zou het kunnen dat een collega niet akkoord gaat met de verhoging naar € 5,- voor de smartphone of € 2,50 voor de GSM. In dat geval kan de medewerker dat schriftelijk doorgeven aan John Braspenning, (jbraspenning@davinci.nl) onder vermelding van telefoonnummer en het toestel (Nokia of Samsung en type). Per 1 mei 2016 levert de medewerker dan de smartphone/GSM in bij de dienst ICT (René Vissser) en stopt de inhouding eigen bijdrage.

Als de medewerker een vaste werkplek heeft, krijgt hij een Skype toestel op het bureau, medewerkers zonder vaste werkplek krijgen een zgn. handhold, die ze overal meenemen en  inpluggen in de laptop zodat ze kunnen bellen of gebeld kunnen worden.

Wanneer gaat het in?
De verhoging van de eigen bijdrage gaat per 1 mei 2016 automatisch in. Dus vanaf 1 mei betaal je voor de smartphone een eigen bijdrage van € 5,-  en voor de GSM een eigen bijdrage van € 2,50 per maand.

Bel ons Mail ons