Yentl de Jongh, student opleiding Onderwijsassistent en studentambassadeur, doet mee met de Landelijke Ambassadeurverkiezing. Ze neemt het in challenges op tegen studenten van andere ROC’s. Ze maakt dit jaar kans op de titel ‘mbo ambassadeur 2019’. Naast haar rol als ambassadeur voor het Da Vinci College is Yentl ook druk met haar opleiding en stage op een basisschool: van het begeleiden van leerlingen die ondersteuning nodig hebben tot het schrijven van een handleiding voor een robot waar leerkrachten mee gaan werken. 

Hoi! Mijn naam is Yentl de Jongh, op dit moment derdejaarsstudent van de opleiding Onderwijsassistent.

Ik ben vier dagen per week te vinden op IKC De Tweestroom, waar ik voor het tweede jaar stage loop. In deze vier dagen sta ik drie dagen op de groep en één dag werk ik aan projecten en examens. Ook ben ik één dag te vinden op het Da Vinci College, waar ik les krijg in de beroepsgerichte vakken.

Dit jaar mag ik voor groep 3 staan, die bestaat uit 30 leerlingen en waar ik bij verschillende activiteiten mag begeleiden en ondersteunen.

Als onderwijsassistent (in opleiding) ben ik vooral bezig met het ondersteunen van de leerkracht, het begeleiden van kleine groepjes leerlingen en het verminderen van werkdruk binnen het kindcentrum. Het ondersteunen van de leerkracht doe ik door lessen over te nemen en in de klas rondlopen wanneer de leerlingen zelfstandig werken. Ik begeleid regelmatig groepjes leerlingen die verdieping in de lesstof nodig hebben of extra ondersteuning nodig hebben. Het verminderen van de werkdruk doe ik in een groepje met andere studenten. Wij gaan bijvoorbeeld aan de slag met een vraagstuk dat speelt binnen het IKC of organiseren activiteiten rondom het thema van dat moment, denk aan Kinderboekenweek, Sinterklaas of Pasen. Ook PABO studenten van Inholland Dordrecht zijn hierbij betrokken. Zo kunnen wij als mbo’ers misschien weer wat opsteken van de pabo’er en andersom natuurlijk! Vorig schooljaar kreeg in vanuit Da Vinci ook de mogelijkheid om aan de slag te gaan met robots. Deze robots mocht ik lenen van KIEN ICT en ik moest deze ‘’start klaar’’ maken voor de leerkrachten. Ik ben dus aan de slag gegaan met het maken van handleidingen en opdrachten. Ook de leerlingen mochten kennis maken met de robots. Gezien het feit dat robots onderdeel van onze toekomst zijn/worden, vind ik het ontzettend fijn dat het Da Vinci College mij de ruimte geeft om me hierin te kunnen verdiepen!

Hier een voorbeeld van een activiteit die ik begeleid. 

De leerlingen hebben eerder al van klei een voertuig gemaakt.

Nu mogen ze deze gaan verven!

Volg Yentl tijdens de mbo ambassadeurverkiezing op YouTube