Van 30 september t/m 14 oktober heeft het BPV-bureau van de sector Economie & Ondernemerschap weer een reeks Workshops voor praktijkopleiders in het DOC (Dordts Ondernemerscentrum) georganiseerd. 9 praktijkopleiders van diverse stagebedrijven hebben ervaringen uitgewisseld en hebben door de workshopleider Karin Boere van SBB nieuwe handvatten gekregen om onze studenten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. De reeks workshops bestaat uit drie onderdelen: Matching en Voorbereiding, Begeleiding, Beoordeling.

Na een succesvolle afloop van de laatste workshop vertellen Claudia de Clercq, verkoopmedewerkster, en Marion Hoogdorp, evenement manager, werkzaam bij Party & Weddings uit Rotterdam, hoe zij de drie workshops hebben ervaren.

Op de vraag, wat zij zo leuk vinden aan het opleiden van studenten, zegt Claudia, dat zij vooral haar enthousiasme door wil geven over het werken in de winkel en het contact met mensen. Marion vertelt: “Toen ik zelf stagiaire was vond ik het frustrerend dat ik niet altijd mocht laten zien, wat ik kan. Nu ik zelf praktijkopleider ben, wil ik het graag beter doen. De knowhow doorgeven en de student zelf aan de slag laten gaan. Als een stagiaire na afloop van een stage zegt: “Ik heb veel geleerd”, dat geeft mij voldoening.”

Beide dames hebben deze workshops al een keer gevolgd maar wilden graag hun kennis opfrissen. Het is belangrijk om niet vast te roesten in je routine, volgens Claudia en Marion.

Communicatie
Een van de meest interessante onderwerpen is voor beiden “Communicatie”. “Duidelijk uitspreken wat je van een ander verwacht blijkt cruciaal, ook in de omgang met collega’s. Door deze workshops leer je ook dingen bij te stellen, je eigen perceptie over wat duidelijk is of niet is toch vaak anders”, aldus Claudia.

De opgedane kennis komt zeker goed van pas. Marion geeft binnenkort een beoordeling en voelt zich nu zekerder.

NIVEA regel
De meest favoriete tip voor zowel Claudia als Marion is de NIVEA regel.
NIVEA = Niet Invullen Voor Een Ander
“Zie de student als een onbeschreven blad, dat stap voor stap beschreven moet worden. En zet vooral dingen op papier. Dit zorgt voor structuur en dat is prettig voor de student en de praktijkopleider”, zo vertaalt Marion deze tip.

Op de laatste vraag of andere praktijkopleiders ook deze workshops zouden moeten volgen, antwoorden beiden volmondig “Ja!”. “Een goede praktijkopleider kan zich inleven in de student, tijdens deze cursus krijg je de handvatten hiervoor aangereikt”, legt Claudia uit. Marion vult aan: “Het is ook belangrijk dat je jezelf eraan herinnert hoe het ook al weer voelt om student te zijn. Daardoor krijg je meer inlevingsvermogen.”

Bij Party & Weddings kunnen onze studenten nu rekenen op een top-begeleiding. En ook de collega’s van Claudia en Marion hebben er baat bij: “Wij kunnen de tips ook in ons dagelijks werk met onze collega’s toepassen. Vooral communicatie en meer begrip voor elkaar, deze dingen hebben nu weer meer onze aandacht.”

v.l.n.r. Marion Hoogdorp, Claudia de Clercq