Michel Pipping was 4 juni 2019 bij zonsondergang, om 20:53 de Waarnemer van Dordrecht. Op het dak van het Energiehuis in Dordrecht staat het Venster op de Stad. Dit houten object is speciaal voor deze plek ontworpen. Bij zonsopgang en bij zonsondergang observeert iedere keer weer een nieuwe Waarnemer zijn of haar stad. Studenten van de bouwopleidingen van het Da Vinci College hebben het Venster in elkaar gezet.  

‘Ik dacht pech te hebben met het weer. Onweer, regen en wind. Maar het gaf juist een extra dimensie. De wolkenlucht was spectaculair, vele lichtflitsen gezien. Maar wat mij vooral opviel was de verandering van geluid, vlak voor de uitbarsting stopten de vogels met fluiten en werd de stad stil. Ik zag mensen sprintjes trekken naar veilige oorden.

Meest bijzonder was hoe donker de stad werd. Pikke donker. In plaats van een venster op de stad, werd het een venster op mijzelf. De glaspui reflecteerde het licht aan de binnenzijde waardoor ik de stad alleen kon waarnemen met mijn neus op het glas gedrukt. Na enkele minuten werd het weer lichter, de bui vloog voorbij, het venster was weer op de stad gericht. Dit proces heeft zich in 1 uur 3x herhaald. Bijzonder om te ervaren & overtrof mijn verwachtingen.

Bouwstudenten van het Da Vinci College hebben meegeholpen met de bouw van het Venster op de Stad. In het voorjaar van 2019 hebben ze uitleg gekregen over de werktekeningen en zijn vervolgens in delen de hele constructie in elkaar gaan zetten.’

Michel Pipping
Da Vinci College
Domeinleider Gebouwde Omgeving